Jump to content

Wigginst is doppingolással vádolják

2016. 09. 20. 16:36

Minden idők legeredményesebb brit olimpikonjától, a kerékpáros Sir Bradley Wigginstől válaszokat várnak azok után, hogy önéletrajzában még azt írta: soha sem kapott injekciós kezelést, miközben a Fancy Bear nevű orosz hekkercsoport azt szivárogtatta ki róla, hogy asztmáját éppen így gyógyították.

 

Az ötszörös olimpiai bajnok, 2012-ben Tour de France-győztes szóvivője azt közölte, hogy Wiggins az ominózus kezelést a nemzetközi szövetség (UCI) jóváhagyásával kapta meg, triamcinolon kúrán esett át.

Hozzátette: Wigginsnek azt a mondatát, hogy nem volt szüksége injekciókra úgy kell érteni, hogy illegális intravénás injekciókra nem volt szüksége.

A 36 éves, visszavonulás előtt álló Wiggins előbb pályán lett háromszoros olimpiai bajnok, majd átnyergelt az országúti szakágra, 2012-ben Tourt nyert és a londoni játékokon az egyéni időfutamban diadalmaskodott. A riói olimpián ismét pályán lett aranyérmes. Összesen nyolc ötkarikás érmével a legeredményesebb brit olimpikon.

Honfitársáról, a háromszoros Tour-győztes Chris Froome-ról szintén bizalmas adatokat közöltek a hekkerek, ám a bringás fiziológusa, Jeroen Swart elmondta, a csoport olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek eleve nyilvánosak vagy már korábban hozzáférhetőek voltak, ráadásul a sportolónak nincs takargatnivalója.

Orosz hekkerek korábban behatoltak a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) adatbázisába, bizalmas, a riói olimpiával összefüggő információkhoz jutottak hozzá sportolókról, és ezek nyilvánosságra hozatalával fenyegetőznek. A csoport egy hete első lépésként amerikai sztárversenyzőkről tett közzé - szerinte - egyértelműen doppingolásra utaló adatokat. Az internetes kalózok a honlapjukon vállalták fel nyíltan a támadást, s azt írták, hogy többek között a teniszező Serena és Venus Williamsre, az olimpiai bajnok kosaras Elena Delle Donne-ra, illetve a tornász Simone Bilesra vonatkozóan is rendelkeznek terhelő bizonyítékokkal.

Egyben tudatták, hogy "hamarosan szenzációs bizonyítékokat közölnek híres versenyzőkről, akik doppingszereket használnak".

A WADA, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, illetve az érintett amerikai versenyzők és sportszervezetek is határozottan tagadják a vádakat, míg az orosz kormány elhatárolódott az akciótól.

(Forrás: sportrajongo.hu;mti/Fotó:twitter)