Jump to content

Serena Williams: "nem maradok csendben..."

2016. 09. 29. 10:19

 

„Nem maradhatok csendben"   írta Facebook oldalán Serena Williams, jelezve, hogy ő is kiáll a rendőri brutalitás ellen, amely mostanság tapasztalhatő az Egyesült Államok egyes területein. Mint ismert az utóbbi egy évben számos városban történt olyan eset, amely során az intézkedő rendőröket brutalitással és rassziszmussal vádolták cselekedeteik miatt. 

 

A profi teniszező egy hétfői történetet mesélt el Facebook-oldalán, és ez döbbentette rá arra, hogy nem teheti meg azt, hogy csendben marad, miközben a feketék elleni erőszak egyre jobban megosztja az amerikai társadalmat.

„Tegnap megkértem a 18 éves unokaöcsémet, hogy vigyen el a találkozómra, mert nekem telefonon dolgoznom kell. A távolban láttam egy rendőrt az út szélén. Erről eszembe jutott egy videó egy nőről, akinek a barátját lelőtték a rendőrök az autóban. Néhány másodperc alatt átfutott az agyamon, rögtön megbántam, hogy nem én vezetek. Sosem bocsátanám meg magamnak, ha valami baja történne az unokaöcsémnek”- írta Williams. Hiszek abban, hogy az emberek eredendően nem rosszak, csak vannak tudatlan, műveletlen, érzéketlen és rettegésben élő ember, akik hatással vannak milliókra."

„Egyáltalán miért kell ezen gondolkodnom 2016-ban? - tette fel magának a kérdést. Aztán eszembe jutott, hogy miért nem szólaltam fel eddig? Magamba kellett néznem. Mi lesz az unokaöcsémmel? Mi lesz ha már nekem lesznek gyermekeim? Ahogy Martin Luther King mondta: Eljön az idő, amikor a csend már árulás."

„Nem maradhatok csendben" - fejezte be a mondandóját a világsztár teniszező.

Williams a legújabb - és talán a legnagyobb nevű - sztár, aki csatlakozott a növekvő mozgalomhoz, melyben afroamerikai sportolók szólalnak fel a rendőrök rasszista és brutális megnyilvánulásai ellen. Augusztus végén a San Francisco 49ers irányítója Colin Kaepernick térdelt le egy mérkőzés előtt az amerikai himnusz alatt, az elnyomás elleni tiltakozásul. Kezdetben sokan megütköztek emiatt, azonban már több NFL-játékos csatlakozott a játék előtti, csendes tüntetéshez, míg mások a sajtókonferenciákon beszélnek a rasszizmusról és rendőri brutalitásról.

Hétfőn a bajnok Cleveland Cavaliers és az NBA jelenlegi legnagyobb sztrája LeBron James mondta az újságíróknak, hogy ő is félti gyermekeit.

(Forrás: sportrajongo.hu;mti/Fotó:twitter)