Jump to content

Tour de Hongrie: innen rajtol a magyar kör

2017. 01. 18. 16:53

A Tour de Hongrie szerdai sajtótájékoztatóján Eisenkrammer Károly, a szervezőbizottság elnöke ismertette, hogy a hatnapos viadalon rajt- vagy célállomás lesz Keszthely, Zalaegerszeg, Velence, Siófok, Paks, Cegléd, Karcag, Miskolc és Jászberény is.

 

 

 

Révész Máriusz kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos az eseményen többek között arról beszélt, hogy a kormányzat az idei évtől öt esztendőn át támogatja a verseny szervezésének költségvetését, sőt, a médiamegjelenés feltételeit is biztosítja.

„Szeretnénk megteremteni az ideális feltételeket az olyan kiváló versenyzőknek, mint Lovassy Krisztián vagy Szalontay Sándor” – jegyezte meg a politikus, aki azt is megemlítette, hogy a kormány céljai között szerepel az óbudai gázgyár területén egy fedett, 250 méteres velodrom felépítése 2021-ig.

Sárfalvi Péter, a nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár kitért rá, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közel megduplázta a tavalyi támogatását. Hozzátette, az egyik legfontosabb cél, hogy a Tour de Hongrie a későbbiekben megszerezze az első kategóriás minősítést a nemzetközi szövetségtől (UCI).

Válé Flórián, a Magyar Kerékpáros-szövetség elnökségi tagja szerint a körverseny a hazai kerékpársport piramisának csúcsa.

„A mi feladatunk az, hogy a csúcs alá minél szélesebb bázist teremtsünk. Emellett szeretnénk, hogy a jövőben minél több magyar indulóval találkozhassunk a viadalon” – mondta Válé, hozzátéve, hogy a kerékpársportban osztják a harmadik legtöbb érmet az olimpián az atlétika és úszás után, s bízik benne, a mieink néhány éven belül eljutnak oda, hogy nagy versenyeken is lehessen nekik szurkolni.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese arra emlékeztetett, hogy az 1925-ös első Tour de Hongrie a fővárosból, a Gellért szálló elől indult.

„Az előttünk álló kilenc hónap sűrű időszak lesz, hiszen szeptemberben dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a 2024-es nyári játékok helyszínéről. Ezért elképesztő nemzetközi figyelem irányul Magyarországra, a magyar sportéletre és Budapestre. A mi pályázatunk erőssége abban rejlik, hogy sportnemzet vagyunk, ebben segítenek a Tour de Hongrie-hoz hasonló viadalok” – fogalmazott.

Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség fejlesztési vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta, nem mindegy, hogy a külföldiek milyen Magyarország-képpel találkoznak.

„Azt a képet szeretnénk közvetíteni a világ felé, hogy Magyarország modern, korszerű, dinamikus, lendületes és jó hely, ahová érdemes ellátogatni. Az ilyen versenyekhez kapcsolódó promóció ezt tudja ösztönözni. A 2024-es budapesti olimpiai pályázat szempontjából fontos, hogy megmutassuk, tudunk

világszínvonalú versenyeket rendezni” – emelte ki a turisztikai ügynökség vezérigazgató-helyettese.

A közel 750 kilométeresre tervezett megméretés június 27-én rajtol és július 2-án ér véget, a nemzetközi szövetség (UCI) versenynaptárában pedig 2.2-es kategóriával szerepel, azaz a résztvevők világranglistapontokért is harcolhatnak majd.

 

(Forrás: sportrajongo.hu;mti/Fotó:mti)