Jump to content

Pjongcsang 2018: hat orosz jégkorongozót is eltiltottak doppingolásért

2017. 12. 12. 21:28

Újabb orosz sportolókat tiltott el örökre az olimpiától a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), amely ezúttal hat női jégkorongozót büntetett meg a 2014-es szocsi téli játékokon történt kihágások miatt, csapatuk eredményét pedig törölte.

 

A NOB keddi közleménye szerint Inna Djubanokot, Jekatyerina Lebegyevát, Jekatyerina Paskevicset, Anna Sibanovát, Jekatyerina Szmolencevát és Galina Szkibát tiltották el.

A bizottság egyúttal jelezte, hogy hét játékost vizsgált, ám a hetedik sportolónál nem találtak vétséget.

A házigazdák női jégkorongcsapata eredetileg a hatodik helyen végzett Szocsiban.

A mostani döntéssel harminc fölé nőtt a NOB által a 2014-es játékokon történt visszaélések miatt eltiltott orosz sportolók száma. A korábban büntetett 25 sportoló egyaránt jelezte, hogy a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul.

Szocsiban az oroszok 33 érmet szereztek, de utólag 11-től már megfosztották őket.

Az ügy hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren által vezetett független vizsgálóbizottság jelentése áll, amely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel. A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

A NOB egy hete döntött úgy, hogy kizárja Oroszországot a jövő évi téli olimpiáról, ám azok a versenyzők, akik kvótát szereznek, bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot és részt vesznek a számukra előírt ellenőrzéseken, „Olimpiai Sportoló Oroszországból” (OAR) megjelöléssel szerepelhetnek Pjongcsangban.

(Forrás: Forrás:sportrajongo.hu, mti / Fotó: MTI, twitter)