Jump to content

Phjongcshang 2018 - Döntőbe juthat a férfi váltó

2018. 02. 13. 05:37

A negyedik, keddi versenynapon ismét jégre lépnek a rövidpályás gyorskorcsolyázók a phjongcshangi téli olimpián, ám ezúttal éremszerzésre nagyon halovány esély van.

 

A magyar szempontból kiemelten fontos sportágban női 500 méteren osztanak érmeket, s bár bizonyos szempontból Keszler Andrea és Jászapáti Petra is bravúrosan jutott negyeddöntőbe, arra kicsi az esély, hogy valamelyikük döntőig menetelne.

"Elképesztően büszke vagyok mindkét lányra, hogy továbbjutottak. Nagyon sajnálom Petra esését a selejtezőben, mert emiatt csak a 4-es pályáról indulhat. De a mai edzésen is olyan köridőket repesztettek a lányok, hogy bárkire veszélyt jelenthetnek" - mondta az MTI-nek Bánhidi Ákos csapatmenedzser a hétfői edzést követően. "A másik futamban nagyon fontos lesz a rajt. Ha Andrea be tud állni a világcsúcstartó Elise Christie mögé, akkor aki meg akarja előzni őt tisztán, annak világcsúcs körüli időt kell tudnia".
   
A 19 éves Jászapáti nemcsak a legrosszabb helyről indulhat, hanem együtt szerepel majd a hatszoros világbajnok dél-koreai Csoj Min Dzsonggal, aki a budapesti kvalifikációs világkupán megnyerte a legrövidebb távot. A szegedi sportoló ellenfelei között lesz még januári Európa-bajnokságon győztes olasz Martina Valcepina, illetve a kínai Csü Csun-ju. Keszlernek sem lesz könnyebb dolga a riválisokat tekintve, mert a britek háromszoros világbajnokán túl a négyesében lesz még az a kanadai Kim Boutin, aki az idény négy vk-futamából kettőn indult el, de akkor első és második lett. A futam negyedik tagja a német Anna Seidel.

Bánhidi Christie-vel kapcsolatban elmondta, a futamban nincs barátság, de az némi előnyt jelenthet, hogy mivel Liu Shaolin Sándor párja, így sokat edz a magyar csapattal, ezáltal Keszler jól ismeri milyen ritmusban korcsolyázik és milyen íveket használ. Hozzátette, ez csak akkor jöhet ki, ha a harmadik olimpiáján szereplő tatabányai versenyző be tud állni mögé.

A férfiaknál 1000 méteren a selejtezőt rendezik Liu Shaoanggal és bátyjával, az 1500 méteren ötödik Liu Shaolin Sándorral a mezőnyben. Bánhidi szerint könnyű futam nem létezik, de a testvérpár mindkét tagja megnyerte már a vk-t ezen a távon, így azért továbbjutást vár.

"Beszélgettünk, beszélgettünk, beszélgettünk... Verbális kommunikációval próbáltuk feloldani benne a feszültséget és pozitív irányba fordítani az első napon történteket, amikor is kizárták az elődöntőben. Próbáltuk megértetni vele, hogy most sincsen semmi másképpen, ugyanúgy korcsolyázni kell, ugyanúgy tető van a fejünk felett, csak öt karika van a molinókon. Ő pedig ugyanaz a srác, aki már olyan dolgokat hajtott végre, hogy mindenkinek tátva maradt a szája" - mondta Bánhidi a fiatalabb Liu fivérről, aki saját bevallása szerint is "túlizgulta" első olimpiai szereplését. A sportvezető szerint bátyja is sokat segít neki, hétfőn maga is hallotta, hogy beszélt vele ő is.

A nap kulcskérdése minden bizonnyal az 5000 méteres férfi váltó szereplése lesz, amelyben Knoch Viktor és Burján Csaba szerepel még.

"Az oroszok távolmaradása miatt átkerültünk a könnyebb futamba. Abba a könnyebbe, amelyben a világelső dél-koreai és a világcsúcstartó amerikai van... Továbbá a mindig harcos japán négyes" - mondta Bánhidi Ákos, aki kifejtette, mesterétől azt tanulta, hogy a váltót az a csapat nyeri, amelyik nem hibázik. Arra a felvetésre, hogy a magyar váltó annak ellenére, hogy a legjobbak közé tartozik, az elmúlt egy évben minden versenyen belehibázott valamelyik futamába, úgy felelt: "minden fejben dől el".

Bánhidi úgy fogalmazott, nemcsak ő, hanem mindenki csalódott lenne, ha nem sikerülne fináléba jutni.

(Forrás: Forrás:sportrajongo.hu, mti / Fotó: MTI,)