Jump to content

Fourcade centikkel nyert

2018. 02. 19. 10:24

A sílövészet egyik legnagyobb alakja, a francia Martin Fourcade ritkán látható szoros hajrá végén, a német Simon Schemppet mindössze néhány centivel megelőzve nyerte meg a férfi sílövők 15 kilométeres tömegrajtos versenyét a phjongcshangi téli olimpián.

Az előzetes esélyek alapján mindenki Fourcade és a norvég Johannes Thingnes Bö csatájára számított a tömegrajtos versenyben, ugyanis a világkupa-sorozat küzdelmeit ők ketten uralták az utóbbi időben, ráadásul mindketten szereztek már egy-egy aranyat Phjongcshangban. Előbbi az üldözéses, utóbbi pedig a 20 kilométeres egyéni indításos számban volt a legjobb.

Nos, a vasárnapinál kiélezettebb csatát nem lehet elképzelni, ám annak Fourcade mellett nem Bö volt a részese, miután a norvég a második lövészet során ötből hármat rontott, három büntetőkört futott, amivel elveszítette érmes esélyeit.

A franciák 11-szeres világbajnoka az első sorozatában rontott egyet, azt követően azonban már a második lövészet után az élen volt. A táv második felét Fourcade két német biatlonossal futotta szinte végig, miután hozzá hasonlóan Simon Schempp és Erik Lesser sem hibázott a második és a harmadik lövészet során sem.

A negyedik, álló testhelyzetű lövészetben aztán mindhárman rontottak, de mivel a francia és Schempp csak egy-egyet, Lesser viszont kettőt, így utóbbi kiszállt az aranycsatából. A két éllovas az utolsó három kilométeren nagyon figyelt egymásra, egyikük sem mozgósított energiát arra, hogy leszakítsa a másikat, vélhetően azért, mert mindketten bíztak a hajrájukban. A döntés így a célegyenesre maradt, melybe Fourcade ért be elsőként, de Schempp viszonylag hamar mellé lépett, s fej fej mellett tempóztak a célvonalig, majd szemre teljesen egyszerre tolták be jobb lécüket. Fourcade azt hitte kikapott, hatalmasat vágott botjával a hóra, ám pillanatokkal később megkönnyebbülten vette észre, hogy a célfotó szerint - ha centikkel is, de - ő győzött.

Az összetett világkupát eddig hatszor megnyerő, 29 éves Fourcade ezzel karrierje negyedik olimpiai aranyát gyűjtötte be.

A harmadik helyet a címvédő norvég Emil Hegle Svendsen szerezte meg.    
    
Eredmények (az olimpia honlapja alapján):
férfi sílövészet, tömegrajtos 15 km:
1. Martin Fourcade (Franciaország) 35:47.3 perc (2 büntetőkör)
2. Simon Schempp (Németország) 35:47.3 (1)
3. Emil Hegle Svendsen (Norvégia) 35:58.5 (2)

(Forrás: Forrás:sportrajongo.hu, mti / Fotó: MTI / Videó: Eurosport)