Jump to content

Björgen történelmi csattanója zárhatja az olimpiát

2018. 02. 24. 16:12

Noha nem Marit Björgen a legnagyobb esélyes, mégis ő lesz a középpontban, ugyanis esetleges sikerével minden idők legeredményesebb téli olimpikonjává válna. A norvégok élő legendája hét arany-, négy ezüst- és három bronzérmével jelenleg harmadik az örökrangsorban két honfitársa, az egyformán nyolcszoros bajnok Ole Einar Björndalen sílövő és Björn Dählie sífutó mögött.

Előbbit kettő, utóbbit három bronzzal előzné meg, ha nyolcadik aranyát a nyakába akasztanák.

Björgen, aki a medálok számát tekintve már csúcstartó 14-gyel, eddig egy-egy első és második, továbbá két harmadik helyet szerzett Phjongcshangban, azaz a formaidőzítése jól sikerült, de nagy kérdés, hogy 37 évesen végigbírja-e erővel a leghosszabb női számot. Diadalát többek között három honfitársa, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Östberg és a kétszeres phjongcshangi bajnok Ragnhild Haga, továbbá a mostani játékokon négy éremnél - benne egy aranynál - tartó svéd Charlotte Kalla akadályozhatja meg.

A tavalyi világbajnokságon és az előző olimpián is Björgen nyert ezen a távon, de mindkét alkalommal a számára kedvezőbb szabadstílusban versenyzett a mezőny. Igaz, három éve a vb-n és nyolc éve Vancouverben klasszikus stílusban is második tudott lenni.

Ezen kívül további három számban avatnak bajnokot. Négyes bobban a németek sikere valószínűsíthető, mivel két futam után közel háromtizedes előnyük van a dél-koreaiakkal szemben. Érdekesség, hogy akár a németek, akár a norvégok szereznek még egy aranyat, beállítják a kanadaiaknak a 2010-es vancouveri játékokon elért rekordját 14. ötkarikás diadallal, jelenleg ugyanis mindkét nemzet 13 elsőségnél tart.

Rendszerint a zárónap egyik csúcseseménye a férfi hokitorna döntője, de ez nincs így a Koreai Köztársaságban. Egyrészt a tengerentúli profi liga (NHL) sztárjai nélkül korántsem övezte akkora érdeklődés a jégkorongot, gyakran félház sem volt a két csarnokban, másrészt a finálé ezúttal elég egyértelműnek tűnik. Bombameglepetés lenne tudniillik, ha az oroszok nem tudnák felülmúlni a németeket, noha utóbbiak már kétszer is felborították itt a papírformát azzal, hogy a negyeddöntőben a svédeket, az elődöntőben pedig a címvédő kanadaiakat ejtették ki.

A negyedik aranyat a női curlingtorna döntőjét követően osztják ki, amelyet vagy a svédek, vagy a dél-koreaiak szerezhetnek meg.

(Forrás: Forrás:sportrajongo.hu, mti / Fotó: MTI,)