Jump to content

US Open - A nagy hármas a favorit, két magyar a főtáblán

2018. 08. 24. 11:47

Ismét az elmúlt bő évtized nagy hármasa, azaz Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Djokovic a favorit a hétfőn kezdődő 138. amerikai nyílt teniszbajnokságon, ahol magyar részről Babos Tímea és Fucsovics Márton is a főtáblán kezd.

A férfiaknál a nagy hármasnak is nevezett trió nyert meg az elmúlt 54 Grand Slam-tornából 46-ot, a csúcstartó Federer 20, míg Nadal 17, Djokovic pedig 13 trófeánál tart. A 37 éves svájci szupersztár az Australian Open-győzelemmel kezdte az idényt, majd Rotterdamban és Stuttgartban ünnepelhetett, s jelenleg 33/5-ös meccsmérlegnél tart.

A világelső és New Yorkban címvédő Nadal (40/3) 11. Roland Garros-elsősége mellett Monte-Carlóban, Barcelonában, Rómában és Torontóban nem talált legyőzőre, míg az egészségi és mentális problémák után visszatérő Djokovic (33/10) wimbledoni és cincinnati sikerével emelkedett ki a mezőnyből. Hozzájuk csatlakozik - egyelőre esélytelenül - a háromszoros GS-bajnok Andy Murray, aki csípőproblémái után még messze van a csúcsformájától.

A többiek közül leginkább Alexander Zverev okozhat meglepetést: a 21 éves német már negyedik az ATP-rangsorban, idén három serleget gyűjtött, ráadásul néhány napja a legendás Ivan Lendl is segíti a felkészülését.

A nőknél a 23-szoros GS-bajnok Serena Williams szülési szabadsága után fokozatosan visszatér a világelitbe, ezt jelzi wimbledoni döntője is. A 36 éves sztár ugyan csak 26. a WTA-ranglistán, de a New York-i szervezők a 17. kiemeléssel ismerték el érdemeit, illetve hat US Open-trófeáját.

A viadal legfőbb esélyese ezzel együtt nem ő, hanem a román Simona Halep, aki "utcahosszal" világelső, és a vártnál később ugyan, de begyűjtötte első GS-ét a Roland Garroson. Ezenkívül Sencsenben és Montrealban nyert, legutóbb Cincinnatiben pedig meccslabdáról kapott ki a holland Kiki Bertenstől a döntőben.

Esélyesként indul az amerikai nyílt bajnokságon a címvédő és Roland Garros-döntős amerikai Sloane Stephens, az Australian Open-bajnok Caroline Wozniacki és a friss wimbledoni győztes Angelique Kerber is. A többi topjátékos közül a két GS-trófeánál tartó spanyol Garbine Muguruza nincs formában, a Wimbledonban kétszer nyerő cseh Petra Kvitova pedig vállsérüléssel küszködik.

A párosban világelső Babos Tímea (40.) nem járt szerencsével a sorsolásnál, mivel a 11. helyen kiemelt orosz Darja Kaszatkina lesz az ellenfele. A 25 éves magyar utóbbi két versenyén a nyitókörben kiesett, s május közepe óta csak két mérkőzést nyert meg egyesben. Tavaly a US Openen a második fordulóban kapott ki nagy csatában Marija Sarapovától, így van megvédendő ranglistapontja.

A férfiaknál Fucsovics Márton (40.) sok selejtezős próbálkozás után 2017-ben először kezdett alanyi jogon egy Grand Slam-főtáblán, s drámai, ötszettes találkozón maradt alul a francia Nicolas Mahut-val szemben. Idén jóval nehezebb dolga lesz, mivel a 13-szoros Grand Slam-bajnok szerb Novak Djokovic vár rá a nyitókörben.

(Forrás: sportrajongo.hu, mti / Fotó: MTI,pinterest, youtube.com)