Jump to content

Olimpia 2026 - Calgary lakosai nem kérnek az olimpiából

2018. 11. 14. 11:21

A nyugat-kanadai nagyváros 1988-ban házigazdája volt a téli játékoknak, esetleges kiszállása pedig újabb csapás lehet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság számára (NOB), miután így az eredetileg jelentkező hét helyszín közül csupán kettő, Stockholm és Milánó-Cortina d'Ampezzo marad versenyben. A calgaryi pályázat visszavonásáról a végleges döntést hétfőn a városi tanács hozza meg.

A Kanadai Olimpiai Bizottság (COC) és a calgaryi pályázatot irányító cég közleményben jelentette ki, hogy tudomásul vette a lakosok véleményét és tiszteletben tartja azt.

"Ugyanakkor nagyon csalódottak vagyunk a népszavazás végeredménye miatt" - írta közleményében a COC, és hozzátette: "Az esély, hogy vendégül lássuk a világot Kanadában, ahol az emberek megtapasztalhatják a játékok nemzeteket egyesítő erejét, számtalan előnnyel járt volna mindannyiunk számára."

A NOB szerda reggel reagált a fejleményekre, s egyértelműen csalódottságának adott hangot.

"Sajnálatos, hogy a rendezés sportra és a társadalomra gyakorolt - illetve egyéb - hosszú távú előnyeivel kapcsolatos érvek nem estek kellő súllyal latba a szavazásnál" - írta közleményében a NOB, mely ugyanakkor azt is jelezte, hogy az elmúlt időszak politikai vitáinak, illetve egyéb bizonytalanságoknak az ismeretében az eredmény "nem meglepő".

A 2026-os téli olimpia rendezéséért zajló versenyből korábban Sion, Szapporó és Graz visszalépett, míg a törökországi Erzurumot a NOB zárta ki a jelentkezők közül. Milánó és Cortina d'Ampezzo közös pályázatát az olasz kormány pénzügyileg nem támogatja, de Thomas Bach, a NOB elnöke múlt csütörtökön hozzájárult ahhoz, hogy a kandidálás így is versenyben maradhasson. Stockholm pályázata előtt szintén állnak még akadályok.

Felmerült Argentína jelentkezése is, november 1-jén a NOB jelezte, hogy Buenos Aires és a Tűzföldön található Ushuaia, a világ legdélibb városa lenne az esetleges helyszín. A jelentkezés elfogadására a NOB tanulmányútja után kerülhet sor.

A NOB júniusban a lausanne-i kongresszuson dönt a helyszínről. A 2022-es téli olimpiát Peking rendezi.

(Forrás: sportrajongo.hu, m4sport, mti / Fotó: pixabay)