Jump to content

Katasztrofális helyzetbe kerülhet a kerékpársport a korábbi Tour-győztes szerint

2020. 05. 01. 12:10

Amennyiben a koronavírus-járvány miatt idén nem rendezhetnek több versenyt az országúti kerékpárosok számára, az katasztrofális hatással lenne a sportágra, véli Bjarne Riis, a Tour de France egyik korábbi győztese.

A francia körversenyen 1996-ban diadalmaskodó Riis bizakodik, hogy az esztendő második felében újra sor kerülhet országúti viadalokra, ám egyúttal kiemelte, a fertőzés terjedése akár további halasztásokhoz és törlésekhez vezethet, ezek pedig beláthatatlan következményekkel járnának.

A márciusi - a világjárvány miatt lerövidített - Párizs-Nizza volt a legutóbbi elitkategóriás országúti viadal, amelyet megrendeztek, és augusztus elejéig egészen biztosan nem is kerülhet sor újabb versenyekre.

"Rendkívül fontos, hogy újra versenyeket rendezzenek, és különösen kiemelt a jelentősége annak, hogy sor kerüljön a Tour de France-ra" - fogalmazott az 56 esztendős dán Riis, aki a világelitet jelentő 19 istálló egyikének, az NTT-nek a csapatvezetője és társtulajdonosa. "Ez a legfontosabb viadal, az a verseny, amely a leginkább előtérbe helyezi a sportágat."

Korábban egy belga közgazdász rámutatott: a Tour de France médiaértéke adja a teljes kerékpáros szezon gazdasági nyereségének mintegy 60 százalékát.

A háromhetes versenyek közül a Tour de France kijelölt időpontja augusztus 29.-szeptember 20., a Giro d'Italiát korábbi médiaértesülések szerint október első hétvégéjétől rendezhetik, míg a 21-ről 18 szakaszosra rövidített Vuelta a Espanára november 1-től kerülhet sor. A sportág nemzetközi szövetsége (UCI) várhatóan a jövő hét folyamán teszi közzé az újratervezett versenynaptárat.

"Úgy vélem, van hely az idén mindhárom Grand Tour-verseny megrendezésére, bár kétségkívül rendkívül mozgalmas lesz a szezon" - fejezte ki reményeit Riis. Hozzátette: az elmaradásuk viszont hatalmas csapás lenne.

(Forrás: Forrás:sportrajongo.hu, mti/Fotó:pixabay)