Jump to content

Lázadoznak az atléták, több beleszólást akarnak a szövetség dolgaiba

2020. 07. 29. 15:35

Az atléták elvárják, hogy a nemzetközi sportági szövetség (WA) a jövőben ne hozzon olyan döntéseket, melyek szöges ellentétben állnak a sportolók érdekeivel - jelentette ki a hármasugrás kétszeres olimpiai bajnok sztárja, az amerikai Christian Taylor.

A 30 éves sztár nemrégiben megalapította az atléták független szövetségét, melynek az a célja, hogy hatékonyan fellépjen a versenyzők érdekében, s ne fordulhasson elő például olyan, hogy a WA kivesz számokat a legrangosabb sorozatából, a Gyémánt Ligából a sportolók tiltakozása ellenére.

A Sebastian Coe vezette atlétikai szövetség tavaly novemberben a televíziós közvetítési igényekre hivatkozva drasztikus lépésre szánta el magát, nyolc számot kihúzott a Gyémánt Ligák műsorából, a versenyek hosszát pedig - legalábbis azt a részét, amit a közvetítenek - 90 percesre csökkentette. Így idén a női és férfi 200 méter, a diszkoszvetés, a hármasugrás és a 3000 méter akadályfutás sem szerepel a GYL műsorán, ami azért különösen fájdalmas Tayloréknak, mert bevételi forrásaik egy jelentős részétől elesnek.

"Az volt az utolsó csepp a pohárban" - jelentette ki Taylor a Süddeutsche Zeitung című lapnak. - "Ez volt a következménye annak, hogy minden döntés a WA kezében van."

A négyszeres szabadtéri világbajnok ugró úgy látja, hogy az atléták szinte minden befolyásukat elveszítették a szövetségben, annak ellenére, amit a WA mond.

"A szövetség folyton azt hangoztatja, hogy mi versenyzők vagyunk a főszereplői a show-nak, de akkor minket miért nem vonnak bele a fontos döntésekbe?" - tette fel a kérdést Taylor, aki szerint az atlétatársadalom nagy része egyetért vele, köztük a sportág legjobbjai is. - "Ha a legsikeresebbek sem boldogak, akkor valami alapvetően rosszul működik."

(Forrás: Forrás:sportrajongo.hu, mti/Fotó:pixabay, mti)