Jump to content

A norvégok uralhatják a sílövő Vb-t.

2021. 02. 09. 10:37

A férfiaknál a világkupa pontversenyének első négy helyén a skandináv ország képviselői állnak. Az eddigi 16 egyéni vk-viadalból 12-t megnyertek, csupán a svéd Sebastian Samuelssonnak, a francia Quentin Fillon Maillet-nak, a német Arnd Peiffernek és a sprintben címvédő orosz Alekszandr Loginovnak jutott egy-egy diadal.

A Bö fivérek ráadásul az örökrangsorban is előretörhetnek, egészen a második helyig. A vk-ban élen álló Johannes Thingnes Bö és bátyja, a vk-ban harmadik Tarjei Bö egyaránt tíz vb-arannyal rendelkezik jelenleg, ezzel a hatodik és hetedik helyen találhatók. A második pozícióban lévő, tavaly visszavonult francia Martin Fourcade 13 vb-címet gyűjtött pályafutása során.

A nőknél egy fokkal kiegyensúlyozottabb futamokra van kilátás. Bár a vk-pontversenyben két norvég áll az élen, de a svéd Hanna Öberg szorosan ott van a nyomukban. A vk-t Marte Olsbu Röiseland vezeti Tiril Eckhoff előtt, a 15 viadalból nyolcat duójuk egyik tagja nyert meg. A két norvégon kívül Öberg és a francia Julia Simon győzött legalább két futamon ebben az idényben.

Röiseland kilenc vb-aranyával negyedik az örökrangsorban, mindössze három első hellyel elmaradva az élen álló német Manuela Neunertől, azaz sikeres szereplés esetén akár minden idők legeredményesebb női sílövőjévé válhat a vb-ket tekintve.

A magyar színeket egy férfi versenyző, Gyallai Soma képviseli, aki sprintversenyben és az egyéni számban (férfi 20 km) áll rajthoz. Szőcs Emőke szövetségi kapitány arról is beszámolt az MTI-nek, hogy Pónya Sára sérülése miatt nem indul, míg a kvalifikációval szintén rendelkező Panyik Dávid koronavírus-fertőzése utáni szövődményekkel küzd, ezért nem utazik Szlovéniába.

Pokljuka 2001 után másodszor rendez teljes vb-t, ezenkívül 1998-ban az üldözéses szám és 2006-ban a vegyesváltó vb-jének adott otthont.

(Forrás: Forrás:sportrajongo.hu, mti/Fotó:pixabay, youtube, twitter)