Jump to content

Kezdődik a Négysáncverseny - Meglepetés lenne Stoch címvédése

2021. 12. 28. 12:42

Szerdán kezdetét veszi a Négysáncverseny, immáron a 70. alkalommal. Az esélyesek között több nagy nevet is találunk, ám a szakértők úgy vélik, hogy címvédésben nem nagyon kell bízni, Kamil Stoch újbóli sikere hatalmas meglepetés lenne. 

A háromszoros olimpiai bajnok lengyel versenyző ugyanis nincs csúcsformában, a világkupa-sorozat eddigi kilenc versenyében mindössze egyszer állhatott dobogóra, győznie pedig egyszer sem sikerült. Pedig a 34 éves síugró újabb, negyedik diadalával utolérné az örökrangsor második helyén a német Jens Weissflogot, és már csak az öt elsőségével rekorder finn Janne Ahonen maradna előtte.

A favoritok közé a vk-pontversenyt vezető Karl Geiger és a mögötte második Kobajasi Rjoju tartozik. A Négysáncversenyen a kiegyensúlyozottság a legfontosabb, márpedig ők ketten öt-öt alkalommal végeztek a legjobb három között a vk-szezonban. Ráadásul mindketten tapasztaltak: a német az előző két kiírás alkalmával harmadik és második volt a Négysáncversenyen, míg japán riválisa három éve elhódította a végső győzelemért járó Aranysast.

Beleszólhat a duó küzdelmébe a norvég Halvor Egner Granerud, aki egy éve nagy esélyesként várta a négyállomásos viadalt, de kijött a tapasztalatlansága, így végül annak ellenére dobogón sem végzett, hogy a vk-sorozatot óriási fölénnyel nyerte meg. A mostani szezonban korántsem nyújt annyira domináns teljesítményt, de így is van három dobogós helyezése, közte egy győzelem.

Szakértők szerint a szlovén Anze Lanisek, az osztrák Stefan Kraft, a norvég Marius Lindvik és a német Markus Eisenbichler versenghet még a dobogós helyekért, nekik egyformán legalább két dobogós helyük van az idei vk-sorozatban. Közülük Kraft 2015-ben már volt végső győztes.

A vk alapján kiegyensúlyozott, szoros versenyre van kilátás, ezért valószínűtlen, hogy valaki százszázalékos teljesítménnyel diadalmaskodjon. A Négysáncverseny történetében erre mindössze hárman voltak képesek: a német Sven Hannawald (2001/02), Stoch (2017/18) és Kobajasi (2018/19).

A vk-sorozatba tartozó esemény szerdán Oberstdorfban kezdődik, majd január elsején Garmisch-Partenkirchenben folytatódik. Ezután a mezőny átköltözik Ausztriába: január 4-én Innsbruckban, két nappal később pedig Bischofshofenben ugranak a versenyzők. A győztes 100 ezer svájci frankkal gazdagodik. Nézők ezúttal egyik állomáson sem lehetnek a koronavírus-járvány miatt.

(Forrás: Forrás:sportrajongo.hu, mti/Fotó:pixabay, mti)