Jump to content

Wimbledon - Nem indulhatnak az orosz és fehérorosz teniszezők

2022. 04. 20. 22:44

Nem indulhatnak az orosz és fehérorosz játékosok az idei wimbledoni nyílt teniszbajnokságon. A füves pályás Grand Slam-torna szervezői szerdai közleményükben jelentették be, hogy Oroszország Ukrajna ellen folytatott háborúja miatt döntöttek így.

"Az ilyen indokolatlan és példátlan katonai agresszió körülményei között elfogadhatatlan lenne, ha az orosz rezsim bármilyen előnyt kovácsolna orosz vagy fehérorosz játékosok részvételéből a bajnokságon" - olvasható az All England Club és a szervezőbizottság közös kommünikéjében, amely hozzáteszi, ha a háború tekintetében júniusig komoly változás lenne, akkor mérlegelni fogják a helyzetet.

A szervezők indoklása szerint alaposan megvizsgálták a lehetséges intézkedéseket, amelyeket az Egyesült Királyság kormányának útmutatásai alapján meg lehetne tenni. Tekintettel azonban a viadal kiemeltségére és annak fontosságára, hogy a sportot ne használhassák az orosz rezsim népszerűsítésére, úgy érezték, nem volt más lehetőség.

A viadalról így olyan teniszezők hiányoznak majd a mezőnyből, mint a világranglistán második Danyiil Medvegyev vagy nyolcadik Andrej Rubljov, illetve a nőknél Anasztaszija Pavljucsenkova (15.).

A háború kitörése után a sportág nemzetközi szervezetei eltiltották az orosz és fehérorosz válogatottakat a nemzetközi versenysorozatoktól, a játékosok azonban egyénileg részt vehetnek a tornákon, igaz, országuk zászlaját nem használhatják.

A szervezők bejelentése után Nigel Huddleston brit sportminiszter hangsúlyozta: az Egyesült Királyság nemzetközi szinten vezető szerepet vállalt, hogy egyértelművé tegye, Vlagyimir Putyin orosz elnök nem használhatja fel a sportot Oroszország Ukrajna elleni barbár inváziójának legitimálására.

Viszont nem mindenki értett egyet a wimbledoniak döntésével, a férfi tornákat szervező ATP szerint sportszerűtlen kizárni az orosz és fehérorosz játékosokat.

"Úgy gondoljuk, tisztességtelen a szervezők egyoldalú döntése, amely kizárja az Oroszországból és Fehéroroszországból érkező játékosokat az idei tornáról, és káros precedenst teremthet" - írta az ATP hozzátéve, hogy a lépés állampolgárságon alapuló diszkrimináció, ugyanakkor az ATP-tornákon az orosz és fehérorosz versenyzők változatlanul indulhatnak semleges zászló alatt.

A női tornákat rendező WTA a közleménye szerint "nagyon csalódott" a wimbledoni szervezők döntése miatt, és értékeli majd, milyen lépéseket tehet ezek után.

A 18-szoros egyéni Grand Slam-tornagyőztes Martina Navratilova úgy vélte, az ilyen jellegű kirekesztés nem járható út, és az angol szervezők "légüres térben" hozták meg döntésüket.

"Szerintem ez rossz döntés. A tenisz nagyon demokratikus sport, nehéz, amikor azt látod, hogy a politika tönkreteszi. A játékosok a politika rossz oldalán állnak" - fogalmazott a legendás játékos hozzátéve, hogy együttérez az ukrán emberekkel.

A Kreml szerint az orosz játékosok wimbledoni kitiltása elfogadhatatlan és árt a tornának.

A Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) szerint a wimbledoni szervezők döntése több kérdést is felvet, és az ITF azon van, hogy tárgyaljon az érintett szervezetekkel.

Három ukrán játékos, Jelina Szvitolina, Marta Kosztjuk és Szerhij Sztahovszkij a közösségi oldalán jelezte, hogy követelik az orosz és fehérorosz sportolók nemzetközi kitiltását, ahogy most a wimbledoni szervezők ezt megtették.

"Krízishelyzetben a csend azt jelenti, hogy egyetértünk azzal, ami történik. Észleltük, hogy néhány orosz és fehérorosz játékos valamikor homályosan megemlítette a háborút, de soha nem állították egyértelműen, hogy Oroszország és Fehéroroszország háborút visel Ukrajna területén" - írták.

Az idei wimbledoni tornát június 27. és július 10. között rendezik.

(Forrás: Forrás:sportrajongo.hu, mti/Fotó:pixabay, mti)