Jump to content

Tour de France - Van Aert megint nyert, de Pogacar időjóváírással növelte előnyét

2022. 07. 09. 18:31

Wout van Aert kiscsoportos sprintbefutóból nyert etapot a Tour de France országúti kerékpáros körversenyen, amelyen a sárga trikós, az elmúlt két kiírásban diadalmaskodó Tadej Pogacar négy másodperc időjóváírással növelte előnyét összetettben.

A nyolcadik szakaszon szombaton a Dole-ból induló 186,5 kilométeres etapon négy kategorizált emelkedő várt a mezőnyre, amely a lausanne-i befutóval Dánia, Franciaország és Belgium után negyedik országként Svájcot is érintette.

A mezőnybe begyűrűztek a koronavírusos megbetegedések, Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën) és Pogacar egyik segítője, Vegard Stake Laengen is kiszállt fertőzés miatt.

A szakasz elején szökési kísérletek közben történt bukás a mezőnyben, Pogacar is érintett volt, míg az esélyesek mind tovább tudtak menni, az amerikai Kevin Vermaerke viszont feladta a viadalt, miután a földön fájdalmas arccal fogta a kulcscsontját. Azt követően, hogy az érintettek felzárkóztak, meg is nyugodott a mezőny, így végül háromfős szökevénycsoport tekert el három és fél percre.

Közülük Fred Wright maradt egyedül az utolsó nyolc kilométerre félperces előnnyel, a brit bringást 3,5 kilométerrel a cél előtt fogták be, már a harmadik kategóriás, 4,9 kilométer hosszú záró emelkedőn, amely a Stade Olympique de la Pontaise-ig vezetett.

Az összetett esélyesei és az emelkedőt jól bíró klasszis menők nagyjából harmincfős csoportban érkeztek meg a sprintre, a zöld trikós Van Aert bizonyult a leggyorsabbnak, keddi szóló szökése után második etapsikerét ünnepelve az idei francia körversenyen. Másodikként - akárcsak csütörtökön - az ausztrál Michael Matthews ért célba, Pogacar pedig a harmadik helyért járó négy másodperc időjóváírással toldotta meg előnyét, az összetett menők mind azonos idővel tekertek be.

A szakaszt a versenyigazgató autójából tekintette meg Quentin Fillon Maillet: az idei pekingi téli olimpián két arany- és három ezüstérmet szerző 29 éves francia sílövő az útvonal közelében lakik

(Forrás: Forrás:sportrajongo.hu, mti/Fotó:pixabay, mti)