Jump to content

Négysáncverseny - Kobajasi a címvédő, de meglepetés lenne, ha sikerülne a bravúr

2022. 12. 28. 18:33

Ezúttal nagy meglepetés lenne, ha Kobajasi Rjoju sikerével címvédésre kerülne sor a síugrók csütörtökön kezdődő, 71. Négysáncversenyén.

Az olimpiai bajnok japán versenyző nincs csúcsformában, a világkupa-sorozat eddigi nyolc versenyének egyikén sem állt dobogón, kétszer pedig még a legjobb harmincban sem sikerült zárnia. A 26 éves síugró ugyanakkor újabb, harmadik diadalával utolérné az örökrangsor harmadik helyén a norvég Björn Wirkolát, a német Helmut Recknagelt és a lengyel Kamil Stochot.

A favoritok közé a korábbi győztesek közül a lengyel Dawid Kubacki tartozik, aki úgy vezet a világkupában, hogy az eddigi nyolc viadal felét megnyerte, míg kétszer második lett. Márpedig a Négysáncversenyen a kiegyensúlyozottság a legfontosabb, ebben a lengyel ugró élen jár a jelenlegi szezonban. A legnagyobb kihívója épp ezért a szintén hatszor dobogós Anze Lanisek lehet, aki három viadalt nyert meg a szezonban, az viszont a 26 éves szlovén ellen szól, hogy a Négysáncversenyen még egyetlen elsősége sincs.

Beleszólhat a duó küzdelmébe a norvég Halvor Egner Granerud és az osztrák Stefan Kraft, ugyanis nekik van még vk-sikerük ebben az idényben, ráadásul mindkettő kellő tapasztalattal is rendelkezik. Előbbi 2021-ben vk-győztes lett, utóbbi pedig olimpiai bajnok csapatban és háromszoros világbajnok egyéniben, továbbá 2015-ben elhódította a Négysáncverseny összetett győztesének járó Aranysast is.

A vk alapján kiegyensúlyozott, szoros versenyre van kilátás, ezért valószínűtlen, hogy valaki százszázalékos teljesítménnyel diadalmaskodjon. A Négysáncverseny történetében erre mindössze hárman voltak képesek: a német Sven Hannawald (2001/02), Stoch (2017/18) és Kobajasi (2018/19).

A világkupa-pontversenybe is beleszámító esemény csütörtökön a németországi Oberstdorfban kezdődik, majd január elsején Garmisch-Partenkirchenben folytatódik. Ezután a mezőny átköltözik Ausztriába: január 4-én Innsbruckban, két nappal később pedig Bischofshofenben ugranak a versenyzők. A végső győztes 90 ezer euróval gazdagodik.

(Forrás: Forrás:sportrajongo.hu, mti/Fotó:pixabay)