Jump to content

Egyre nehezebb lesz csalni?

2023. 05. 17. 19:00

A doppingszerekkel élő sportolók eltiltásra, bírságra számíthatnak és az a minimum, hogy azonnal leállítják sporttevékenységét, hiszen nem igazságos módon igyekeznek jobb eredményt produkálni. Csakhogy itt a mesterséges intelligencia. Mit jelent ez ebben az esetben?

A mesterséges intelligencia használata segíthet a doppingvétségek kiszűrésében is. Az MI rendszerek képesek analizálni nagy mennyiségű adatot, köztük sportteljesítményeket, biológiai markereket és egyéb információkat. Az alábbiakban néhány módszert és területet mutatok be, ahol az MI segítségével hatékonyabban lehet azonosítani a doppingvétségeket:

Adatelemzés

Az MI alkalmazásával lehetőség nyílik a sportteljesítmények és biológiai markerek alapos elemzésére. Az MI rendszerek figyelhetik a versenyzők teljesítményét az idővel, és kiemelhetik az olyan rendkívül kivételes eredményeket, amelyek gyanúsak lehetnek. Az adatok feldolgozása és összehasonlítása segíthet az anomáliák és szokatlan mintázatok azonosításában, amelyek a dopping használatát jelezhetik.

 

Biológiai markerek elemzése

A mesterséges intelligencia rendszerei felhasználhatják a biológiai adatokat (pl. a vér- vagy vizeletmintákat), hogy kiszűrjék a doppingszerek jelenlétét. Az algoritmusok képesek az adatokat összehasonlítani a normális értékekkel és mintázatokkal, és kiemelni a lehetséges rendellenességeket vagy szabálytalanságokat.

 

Állapotfigyelés

A mesterséges intelligencia rendszerek segítségével folyamatosan monitorozni lehet a versenyzők egészségi állapotát és teljesítményét. Az algoritmusok elemzik a biológiai adatokat, az edzési naplókat és más információkat, hogy időben felismerjék a lehetséges teljesítményjavulásokat vagy a szokatlan változásokat, amelyek doppingszer használatára utalhatnak.

 

Fontos azonban megjegyezni, hogy még a mesterséges intelligencia sem képes 100%-os pontossággal kiszűrni a doppingvétségeket. A doppingszerek és a doppingtesztelés folyamatos fejlődésben van, és az MI rendszerek is folyamatosan tanulnak az új módszerekről és doppingszerekről. Az MI alkalmazása azonban segíthet a hatékonyabb és pontosabb doppingellenes intézkedések kidolgozásában és végrehajtásában.

(Forrás: sportrajongo.co.hu / Képek: Pixabay)