Jump to content

Pintér Attila a labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya

2013. 12. 19. 14:51

Pintér Attila a magyar labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya - jelentette be Csányi Sándor a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) csütörtöki sajtótájékoztatóján. A 47 éves edző a Ferencvárossal, az előző idényben pedig a Győrrel nyert bajnoki címet. Megbízatása 2016-ig szól.

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke elmondta, több szakemberrel felvették a kapcsolatot a kapitánykeresés során, s tíz fölötti volt a külföldiek száma. A külföldi kapitányok zöme azonban hosszabb időt kért az eredményességre, az elnök szerint ez érhető, mivel az ismerkedésre kell pár hónap. Az MLSZ viszont már az Eb-selejtezőkre olyan válogatottat szeretne, amely számára reális cél a kijutás.

"Nagy felelősség, de eredményes szeretnék lenni. Az edzőknek és a vezetőknek is nagy áldozatokat kell hozni ahhoz, hogy a magyar labdarúgás újra sikeres legyen. Én minden mérkőzésen győzni szeretnék, és azt akarom, hogy a csapatom minden találkozót követően emelt fővel jöhessen le a pályáról. A játékosoknak át kell érezniük, hogy milyen fantasztikus szurkolótábor áll mögöttük, ezek a drukkerek megérdemlik, hogy ne csak részsikereknek örüljenek, hanem annak, hogy például egy Európa-bajnokságra kijussunk. Úgy gondolom, a magyar labdarúgásban rendelkezünk olyan játékosokkal, hogy ezt meg tudjuk valósítani" - mondta székfoglaló beszédében Pintér, aki fegyelmezett játékosokra számít a nemzeti csapatban.

Kihangsúlyozta, a magyar futball, így a válogatott is csak abban az esetben lehet sikeres, ha mindenki "egy irányba húz". Terve, hogy közösen bebizonyítsák, hogy nem annak kell hinni, aki idejön és a magyar futballt csak ugródeszkának használja.

A válogatott lehetséges összetételével kapcsolatban a szakember elmondta, hogy nála mindenki - így a magyar szakemberekkel kapcsolatban a hollandoktól elszenvedett kudarcot követően kritikát megfogalmazott - Szalai Ádám is tiszta lappal indul, mert a magyar labdarúgásnak minden olyan játékosra szüksége van, aki hasznára lehet a nemzeti csapatnak. Úgy vélte, az első kerethirdetésnél várhatóan több új játékos is szerepel majd, ugyanakkor a korábbi válogatottból is sokakra számít. A szakember a közeljövőben szeretne egy válogatott összetartást is, ahol a taktikai elképzeléseit vázolná a jövőre nézve.

Pintér várhatóan márciusban egy barátságos mérkőzésen mutatkozik majd be a válogatott kispadján, ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a taktikai elemek kielemzéséhez az első egy-két találkozón várhatóan nem topcsapattal találkozik majd az együttes, de azt követően sokkal inkább erős csapatokkal szeretne mérkőzni, mivel csak ezeken az összecsapásokon lehet lemérni, hol tart a válogatott.

Az Eb-selejtezők ősszel kezdődnek - a csoportok sorsolására februárban kerül sor -, a 2016-os franciaországi kontinensviadalon már 24 válogatott szerepelhet. A szakember fizetésével Csányi Sándor nem árult el konkrétumot, csupán annyit, hogy több, mint a hazai klubedzőké, ugyanakkor az MLSZ-szel korábban kapcsolatba került külföldi edzők igényeinek körülbelül a negyven százaléka.

Pintér elődje, Egervári Sándor több mint három év után október 11-én mondott le, miután a csapat 8-1-re kikapott Hollandiában világbajnoki selejtezőn. Egy mérkőzésen Csábi József dirigálta az együttest, amely csoportjában a harmadik helyen végzett, így lemaradt a jövő évi brazíliai vb-ről. Pintér az ötvenedik szövetségi kapitánya a magyar válogatottnak.

foto:nemzetisport.hu

sportrajongo.hu/MTI