Jump to content

Pénzsóvár Huszti? Ne legyünk nevetségesek!

2014. 07. 16. 13:25

Ma délelőtt érkezett a hír, hogy Huszi Szabolcs Kínába igazol. A német Bundesligában szereplő Hannover együttesének egykori magyar válogatott játékosa a Csangcsun Jataj csapatában folytatja pályafutását, valószínűleg nem kevés pénzért. Az átigazolás hírére minden bizonnyal sokan felkapták a fejüket idehaza is, hiszen gyaníthatóan nem feltétlenül sportszakmai indokok állnak Huszti döntése mögött, sokkal inkább financiális. De ugyan ki hibáztathatná ezért?

Huszti Szabolcs nyara nem kezdődött felhőtlenül, hiszen a bajnokság végeztével nem utazott el csapatával a Hannoverrel a már előre lekötött felkészülési mérkőzésekre, amiért nagyon komoly pénzbüntetést kapott. A játékos befizette a pénzbüntetést, egy nyilatkozatban megmagyarázta, hogy miért nem fűlött a foga az edzőmeccsekhez és miért ment inkább nyaralni, majd lezártnak tekintette az ügyet. Ekkor talán már lehetett érezni, hogy nem feltétlenül rózsás a helyzet a játékos és klubja között, de egy esetleges átigazolással kapcsolatban nem érkeztek akkor még hírek.

Kedden aztán mit olvas az ember a németországi és hazai lapokban, hát azt, hogy Husztit nem is olyan burkoltan pénzsóvárnak nevezi Martin Kind, a Hannover labdarúgócsapatának elnöke. Ha eddig azt éreztük, hogy kissé talán jeges a viszony Huszti és klubja között, akkor most mit mondjunk.

„Szabolcs a jövedelemnek kifejezetten kiemelt jelentőséget tulajdonít” – jelentette ki Kind. Az elnök nyilatkozata ekkor már előre vetítette, hogy a felek nem feltétlenül képzelik el együtt a folytatást. A mai napon aztán érkezett a hír, hogy Huszti Kínába utazik ahol orvosi vizsgálaton vesz részt, és egy-két napon belül a szerződését is aláírhatja. A kontraktus részleteit nem hozta nyilvánosságra a Huszti - és több más honi labdarúgó - ügyeivel foglalkozó menedzseriroda. Az biztos, hogy a Hannover 2 millió euró körüli összeget szeretett volna kapni a magyar futballista játékjogáért, amit valószínűleg meg is kap.

Ami pedig Husztit illeti, gyaníthatóan ő is megkapja azt az összeget, amit szeretett volna és amit a Hannover nem tudott, vagy nem akart neki megadni. Máskülönben ugyan miért "költözne" a világ másik végére. A döntését sportszakmai szempontból talán meg lehet kérdőjelezni, ám emberileg aligha. Huszti Szabolcs 31 éves, a Bundesligában egy-két jó szezonja még lett volna, ám nevesebb csapat, BL-t érő helyen végző együttes aligha hívta volna, vagy ha mégis, akkor ott napról napra olyan teljesítményt kell nyújtani, amihez talán már nem érez erőt magában, meg esetleg kedvet sem. Huszti tisztában van azzal, hogy ő nem fog BL-t sem EL-t nyerni, nem lesz német bajnok, talán magyar lehetne, de haza meg nem jön. Ugyan miért jönne? A kínai bajnokság természetesen jóval gyengébb a Bundesligánál, viszont gyaníthatóan erősebb a magyarnál és messze jövedelmezőbb mindkettőnél.

Huszti a válogatottba rég nem vágyik már - talán érthető ez a döntése is -, sportszakmai kihívások gyaníthatóan már nem motiválják. Az anyagiak viszont igen. És ezzel semmi baj nincsen. Sokszor halljuk, hogy egy sportolónak sokkal rövidebb idő áll a rendelkezésére arra, hogy megalapozza jövőjét. Huszti döntött, ő inkább a pénzt választotta. Van, aki a kihívást és a sportszakmai indokokat részesítette volna előnyben, ő viszont nem így döntött. A döntését pedig tiszteletben kell tartani, már csak azért is, mert azok közül akik most majd "kárognak", sokan hasonlóan döntöttek volna gyaníthatóan, legfeljebb nem merik bevallani.

(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó:F-group.hu/NB1.hu)

(Látogass el hivatalos Facebook oldalunkra, ahol írásainkat is megtalálod, valamint különleges fotókat és videókat is láthatsz!)