Jump to content

Válogatott - Dárdai Páltól azt remélik egységet kovácsol

2014. 09. 18. 11:49

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az MLSZ menesztette Pintér Áttilát a válogatott szövetségi kapitányát és helyére megbízott kapitányként Dárdai Pált nevezte ki. Dárdai csak a téli szünetig vállalja a válogatott irányítását, az MLSz azt reméli, hogy ez idő alatt a Hertha BSC klublegendája egységet kovácsol a játékosok között.

Mint ismeretes Pintér Attilát tavaly december 19-én nevezte ki az MLSZ, a döntés megosztotta a hazai közvéleményt, a többség előre borítékolta a bukást. Pintér öt találkozón irányította a nemzeti csapatot, két-két győzelem és vereség mellett egy döntetlent ért el. Az egyetlen tétmérkőzésén, az északírek elleni szeptember 7-i, hazai Európa-bajnoki selejtezőn kikapott a válogatott (1-2).

A kapitányváltásban a pletykák szerint szerepet játszott a válogatott játékosok Pintérrel szembeni ellenszenve, a csapat kilátástalan játéka és persze a közvélemény felháborodása is. Az MLSZ tűzoltóként azt a Dárdai Pált nevezte ki kapitánynak, aki tanácsadóként jelen volt a szövetség életében, ezen kívül 17 évet töltött el Németországban játékosként, nagy nevű edzők irányítása alatt. Dárdai a válogatottban 61-szer lépett pályára, míg a Hertha BSC mezét 297 alkalommal húzhatta magára, ami klubrekordnak számít. Az edzői munkában sok tapasztalattal még nem rendelkező Dárdaitól azt remélik, hogy elfogadottsága egyfajta egységet kovácsol majd a válogatott tagjai között.

Dárdai október 11-én Bukarestben, a románok elleni Eb-selejtezőn mutatkozik majd be a kispadon, majd három nappal később a Feröer-szigetek ellen irányíthatja az együttest, majd a finnek elleni hazai meccsen búcsúzik ideiglenes megbizatásától.

Pintér Attila menesztésével kapcsolatban az MLSZ elnöke hangsúlyozta, az, hogy kilenc hónap után a szövetségnek ilyen döntést kellett meghoznia, az őt kinevezőknek a felelőssége is. Az okokról Csányi Sándor elmondta, a szakmai bizottság értékelése szerint Pintér túl nagy kerettel dolgozott, valamint a rendszeres összetartások ellenére, az északírek elleni Eb-selejtezőn öt olyan játékos is szerepet kapott, akik korábban nem voltak kerettagok. Csányi újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy eszébe sem jutott a lemondás és hogy az MLSZ munkáját hiba csak a válogatott gyenge szereplése miatt bírálni, az összképet kell vizsgálni, ami viszont biztató.

Dárdai Pál a megbizatásáért cserébe nem kért pénzt, pedig az MLSZ adott volna, Pintér Attila menesztése pedig nem terheil az MLSZ büdzséjét, ám konkrét összeget nem említett Csányi Sándor amikor az anyagiakra terelődött a téma.

Az elnök szerint a továbbjutás az EB-csoportból nehéz lesz, hiszen három pontot elvesztett a válogatott az északírek ellen, de nem tartja reménytelennek az Eb-kvalifikációt. Ami pedig Szalai Ádám és Huszti Szabolcs visszatérését illeti, ismét megjegyezte, hogy az MLSZ kapitányt választ nem a keretet alakítja ki, az innentől Dárdai dolga. A kapitány szinte biztos, hogy visszahívja mindkét játékost, Szalai minden bizonnyal jöni is fog, és Dárdai karizmája, elfogadottsága talán segíti Huszti visszatérését is.

Ami pedig az új kapitány kinevezését illeti, az MLSZ nem akar kapkodni, és egyelőre az sem biztos, hogy külföldi szakember ül majd le a kispadra. A következő kapitány kiválasztásánál 20-40 Magyarországon dolgozó komoly szakember véleményét is ki fogják kérni, de már most 5-6 olyan külföldi szakember neve van a kalapban, akik komoly csapatoknál és válogatottakkal értek el sikereket, sőt világbajnokságon vagy Európa-bajnokságon túljutottak a csoportkörön. (fg)
(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó:profitipp.hu)