Jump to content

Nem teremthet divatot a katari női kosárlabdacsapat

2014. 09. 25. 12:45

Visszalépett a katari női kosárlabdacsapat az Ázsiai játékoktól, mert a szövetség nem engedélyezte a hidzsáb viselését a mérkőzések alatt.

Az iszlám vallású ország csapatának tagjai Mongólia ellen debütáltak volna, ám visszautasítottak kérvényüket, hogy a hajukat eltakaró fejfedőben szerepeljenek. A kosárlabda szabályzatában ugyanis nem szerepel azon kellékek között, melyeket lehet hordani a mérkőzések alatt.


A FIBA azzal utasította el a kérvényt, hogy az új ruházatokat két évig kell előtte tesztelni, hogy mennyire zavarhatják vagy befolyásolhatják a mérkőzést. Amal Mohamed, a katari csapat játékosa szerint becsapták őket, hiszen a kiutazáskor azt az ígéretet kapták, hogy viselhetik a fejfedőt. Mint mondja: „ A csapat addig nem vesz részt az Ázsia játékokon, míg a szövetség nem változtatja meg döntését.”


Más sportágakban bevett szokás, hogy a női sportolók, a vallási szabályzatok miatt, fátylakat illetve csadort viselnek. 2012-ben Londonban ez különlegessége volt a súlyemelő versenynek, de az Ázsia játékokon is engedélyezték. A női négypár evezőknél az iráni csapat tagjai szerepeltek így, hogy hidzsábot viseljenek, végül bronzérmet szereztek.


Az Ázsiai játékokat a dél-koreai Incheonban rendezik. 9000 sportoló, 45 országból méri össze erejét 36 sportágban. A játékok október 4-ig tartanak.

(PL)

(forrás: BBC.com, foto: huanqui.com)