Jump to content

Gyászol a futballvilág, meghalt Eusebio

2014. 01. 06. 10:07

71 éves korában, vasárnap elhunyt Eusébio Da Silva Ferreira, a Fekete Párduc, a Fekete Gyöngy, a Király, a világ labdarúgásának egyik legnagyobb alakja, minden idők egyik legnagyobb játékosa. A portugál futball történetének legnagyobbja az akkori portugál gyarmaton, Mozambikban született, rettenetes szegénységben nevelkedett. Ő volt az első afrikai labdarúgó, aki világhírű lett, 745 hivatalos meccsén 733 gólt lőtt.

A Sportinghoz 1961-ben érkezett próbajátékra, de a Benfica emberei elrabolták a repülőgépről, leigazolták és addig bújtatták, amíg elült a botrány. Edzője a magyar Guttmann Béla volt.

1962-ben BEK-győztes lett, 1965-ben Európában az év legjobb játékosának válaszották, kétszer volt Európa legjobb góllövője. Hazájában hétszeres gólkirály, 11-szeres bajnok, kétszeres portugál kupagyőztes. Eusebio vezetésével a Benfica négyszer jutott BEK-döntőbe, ebből kettőt (1961, 1962) nyert meg.

A legendás játékos 1961-ben lett válogatott, 64 mérkőzésen 41 gólt szerzett. 1966-ban tagja volt az angliai világbajnokságon bronzérmes portugál válogatottnak, a torna gólkirálya lett. A magyarok elleni csoportmeccsen gyengébben játszott, de a braziloknak például kétszer, Észak-Koreának négyszer talált be.

Technikás, fineszes, gyors csatár volt, 11 másodpercen belül futotta a 100 métert, a jobb lábát rettegték a védők és a kapusok. 1992 óta szobra van a lisszaboni Estadio da Luz, a Benfica stadionja előtt, film is készült róla, melynek alcíme ez volt: Sua Majestade o Rei, vagyis Őfelsége, a Király.

Évek óta betegeskedett, kétoldali tüdőgyulladása, nyakfájdalmai, magas vérnyomása miatt sokszor volt kórházban, halálát a szív és a légzőszervek leállása okozta.

A portugál kormány háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a hetvenegy éves korában, elhunyt legendás futballista tiszteletére. A döntést Luis Marques Guedes kormányszóvivő jelentette be, aki újságíróknak többek között azt mondta: Eusébio "aranybetűkkel írta be a nevét a világfutball könyvébe".

A mozambiki születésű "Fekete Párduc" holttestét vasárnap délután a lisszaboni Luz Stadionban helyezték el, a gyertyás ravatalnál a szurkolók leróhatják kegyeletüket, írja az MTI. Hétfőn, a Lisszabon északi részében található Lumiar temetőben helyezik örök nyugalomra. A temetés előtt, 17 órától a Luz Stadionhoz közeli templomban lesz a búcsúztatás. Eusébio kívánságának megfelelően koporsóját kora délután körbeviszik az arénában, hogy a szurkolók végső búcsút vehessenek tőle.

foto:fourfourtwo.hu

sportrajongo.hu/sportgeza.hu