Jump to content

Komoly gondok vannak ez egyik vb-helyszínnel

2014. 01. 20. 15:51

Ha a curitibai stadion fenntartói február 18-ig nem tudják garantálni, hogy a létesítmény elkészül a nyári brazíliai labdarúgó-világbajnokságra, a város nem adhat otthont mérkőzéseknek. A 43 ezer férőhelyes Arena da Baixada jelenleg mintegy 90 százalékban van készen, holott már decemberben át kellett volna adni. A nemzetközi szövetség (FIFA) főtitkára, Jérome Valcke kedden arra figyelmeztetett, hogy elvehetik a vb-találkozók rendezési jogát Curitibától, írja az MTI. "A munkálatok nem késésben, hanem nagyon nagy késésben vannak. Ha nincs stadion, nincs hol mérkőzést játszani. Ez vészhelyzet" - mondta Valcke.

A brazil sportminiszter, Aldo Rebelo megígérte: a kormány minden erejével azon lesz, hogy időben elkészüljön az aréna, és elkerüljék a kizárással együtt járó szégyenkezést. Joseph Blatter, a FIFA elnöke két hete beszélt arról, hogy nem emlékszik egyetlen rendező országra sem, amely ennyire le lett volna maradva az előkészületek terén, mint az idén házigazda Brazília.

Brazíliában a 12 stadion közül hatban nem tudták tartani a FIFA által meghatározott december 31-i végső határidőt sem. Az érintett városok: Curitiba mellett Sao Paulo, Porto Alegre, Cuiabá, Natal és Manaus.

Az arénaépítkezések mellett egyéb területeken is vannak csúszások. Több infrastrukturális és közlekedési terv végrehajtását elhalasztották, és a házigazdák még mindig nem tudják, hogyan biztosítsanak többletjáratokat a szurkolók szállítására.

Amikor november végén a Sao Pauló-i stadion építésénél ledőlt egy daru, és két munkás is meghalt, a FIFA elnök még optimistán nyilatkozott, mindegyik létesítmény elkészül időre. Ez azonban nem teljesült, hiába dolgoznak a munkások 12-14 órákat pihenőnap nélkül. A curitibai arénánál pedig azért sztrájkoltak korábban az építők, mert egy hónappal elcsúsztak a fizetések.

Fotó: freedigitalphotos.net

sportrajongo.hu/sportgeza.hu