Jump to content

Blatter: Európai csapat nehezen nyerhet a vb-n

2014. 03. 12. 23:44

Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke szerint az európai csapatoknak nagyon nehéz dolguk lesz a nyári brazíliai világbajnokságon, amelynek rajtjáig – meggyőződése szerint – minden létesítmény elkészül. A svájci sportvezető – aki hétfőn ünnepelte 78. születésnapját – a német hírügynökségnek adott keddi interjúban azt mondta, biztos benne, hogy a még építés alatt álló stadionok közül is mind elkészül a vb június 12-i kezdetéig. A 12 arénából hármat még nem fejeztek be, köztük a nyitó meccsnek otthont adó Sao Pauló-it sem.

„Nem ez az első futball-világbajnokságom, higgyék el, végül minden rendben lesz, a brazilok teljes mértékben készek lebonyolítani a tornát” – jelentette ki Blatter, aki abban bízik, hogy a múlt nyáron rendezett Konföderációs Kupa előtt és közben tapasztalt tüntetésekre a vb ideje alatt már nem kerül sor. Mint mondta, Brazíliában csaknem 200 millió futballrajongó van, ők mindannyian örülnek a vb-nek. „A hazai csapat teljesítményén persze sok múlik, de úgy gondolom, sportszakmai szempontból kifejezetten jó tornát látunk majd” – tette hozzá.

A FIFA elnöke szerint nagyon nehéz lesz európai válogatottnak vb-t nyernie Dél-Amerikában, s nem csak azért, mert erre még nem volt példa a vb-k történetében. Az összes, amerikai kontinensen játszott világbajnokságot dél-amerikai csapat nyerte: 1930-ban és 1950-ben Uruguay, 1962-ben és 1970-ben Brazília, 1978-ban és 1986-ban Argentína, 1994-ben megint csak Brazília.

„Nemcsak Argentína és Brazília számít esélyesnek, hanem Chile és Uruguay is, ráadásul Kolumbiának is nagyon jó a csapata” – mondta Blatter, aki az európai gárdák közül a címvédő Spanyolország mellett Németországot és Olaszországot várja a legjobbak közé. „Csak két csapat juthat be a döntőbe, azt hiszem, egészen a fináléig rettentően izgalmas lesz a vébé.”

A sportvezető a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari tornával kapcsolatban úgy vélekedett, a helyszíneken változtatni már nem tudnak, inkább megoldást keresnek arra, hogy a vb-ket ezekben az országokban is zökkenőmentesen tudják lebonyolítani. Oroszországot az ukrajnai válság miatt érik bírálatok, a katari tornát illetően pedig az okoz fejtörést, hogy a nyári nagy hőség idejére tervezik a mérkőzéseket.

fotó: telegraph.co.uk

sportrajongo.hu/nemzetisport.hu