Jump to content

Közmunkára ítélték Silvio Berlusconit

2014. 04. 16. 17:19

Egy év közhasznú munkavégzésre ítélte Silvio Berlusconi volt olasz kormányfőt kedden a milánói bíróság. A bíróság egyelőre nem közölte a közmunka helyszínét. Az Ansa olasz hírügynökség értesülései szerint a 78 éves Berlusconi Milánó mellett, az Arcoréban levő villájához közeli Cesano Boscone településen, egy idősotthonban végez majd szociális munkát hetente legalább egy alkalommal négy órán át. Az idősotthont a Sacra Famiglia katolikus alapítvány működteti. Berlusconi nem hagyhatja el Lombardia tartomány területét, de előzetes kérelemmel Rómába utazhat keddtől csütörtökig, amikor az olasz parlament ülésezik, politikai tevékenysége végzése céljából. Csütörtök este 23 óráig vissza kell térnie Lombardiába.

A házi őrizet helyetti közmunkavégzést az olasz politikus kérelmezte a bíróságtól. A kérelemre az ügyészség is igent mondott az erről a milánói bíróságon április 10-én tartott tárgyaláson. Az ügyészség egy feltételhez kötötte a közmunkavégzés engedélyezését: Berlusconinak fel kell hagynia az olasz bíróságok és ügyészségek támadásával. A Hajrá Olaszország (FI) párt elnöke ezt eddig tiszteletben is tartotta. Az utóbbi öt napban egyszer sem hangoztatta korábban gyakori kijelentéseit, miszerint az őt üldöző "kommunista" igazságszolgáltatás áldozata.

Silvio Berlusconi volt négyszeres olasz miniszterelnököt tavaly augusztusban ítélték el jogerősen adócsalásért az úgynevezett Mediaset-perben. Az ügyészség azzal vádolta, hogy a kétezres években több mint hétmillió euró televíziós közvetítési díjat nem fizetett be.

Berlusconit tavaly november 27-én kizárták az olasz parlamentből, majd két évre eltiltották a közhivatal viseléstől, aminek következtében nem indulhat az európai parlamenti választásokon sem. A bíróság eredetileg négy évre ítélte, de ebből kora és más kedvezmények miatt három évet elengedtek.

Elemzők szerint a házi őrizet helyetti közmunkavégzéssel Silvio Berlusconi politikai láthatósága nem szűnt meg, és az idősek segítését Berlusconi még pártja előnyére is fordíthatja az európai választásokon.

Fotó: forbes.com forrás:sportrajongó/MTI