Jump to content

VB 2014: Kolumbia simán verte a görögöket

2014. 06. 14. 21:01

A kolumbiai válogatott 3-0-s győzelmet aratott a szeptembertől a magyarokkal azonos Európa-bajnoki selejtezőcsoportban szereplő görögök ellen a brazíliai labdarúgó-világbajnokság C csoportjának első mérkőzésén. A dél-amerikaiak Pablo Armero révén már az 5. percben vezetést szereztek, majd Teofilo Gutierrez az 58. percben gyakorlatilag eldöntötte a találkozót. A végeredményt aztán James Rodriguez állította be a 93. percben. Kolumbia csütörtökön Elefántcsontparttal, míg Görögország Japánnal találkozik a második fordulóban.

Kolumbia az első pillanattól kezdve támadólag lépett fel, a görögök pedig kifejezetten visszafogottan kezdték a meccset, szinte csak idő kérdése volt, mikor születik az első dél-amerikai gól. Erre, mármint a gólra végül csupán öt percet kellett várni: Cuadrado gurított középre a jobb oldalról, az első embernek még nem volt pontos a passz, de a jó ütemben érkező Armero 12 méterről tisztán lőhetett, a jobb alsó sarokba tartó labda pedig - bár lelassult egy görög védőn - a hálóban kötött ki (1-0).

A gólt követően José Pekerman együttese azonnal visszaállt és hagyta, hogy európai riválisa próbálkozzon, amely azonban körülményesen és lassan szőtte támadásait, így alig akadt lehetősége. Az első félidőben már nem is született gól, Kolumbia minimális előnnyel mehetett el a szünetre.

A második félidő visszafogott játékot és kevesebb izgalmat hozott: a kolumbiaiak biztosan őrizték előnyüket, nem törekedtek újabb gólszerzésre, a görögök pedig továbbra is pontatlanul és gyengén futballoztak, egyik kapu sem forgott veszélyben. Az 58. percben aztán egy szögletet követően Kolumbia mégis növelni tudta előnyét, a belőtt labda a rövid oldalon Aguilar lábán csúszott meg, majd visszapattant Gutiérrezhez, aki belsővel, közelről a kapuba passzolt (2-0).

A görögök a második bekapott gól után felpörögtek és ha rövid időn át is, de mindent megpróbáltak a szépítés érdekében. Voltak helyzeteik is, ám gólig nem, csupán helyzetig jutottak, majd szépen csendben elmúlt a lelkesedés és úgy tűnt, hogy a görög játékosok beletörődtek a vereségbe. Kolumbia azonban a végén még bevitte a kegyelemdöfést, a 16-os vonalon kipasszolták a komplett görög védelmet, Cuadrado sarokkal hozta helyzetbe Rodriguezht, aki 14 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot (3-0).

Kolumbia történetének legjobb vb-rajtját vette, ilyen gólgazdag győzelmet még soha sem arattak, míg a görögök szokás szerint pocsékul kezdtek, ám ha a játékuk nem javul, akkor a hiába reménykednek a jobb folytatásban.

C csoport, 1. forduló:

Kolumbia-Görögország 3-0 (1-0)

Belo Horizonte, Mineirao Stadion, 58 000 néző, v.: Mark W. Geiger (amerikai)
gólszerzők: Armero (5.), Gutierrez (58.), Rodriguez (93.)
sárga lap: C. Sanchez (26.), illetve Papasztatopulosz (52.), Szalpingidisz (55.)

(Fotó:eluniversal.com.co)