Jump to content

Vb 2014: nyert a sokak által leírt USA

2014. 06. 17. 06:39

Az Egyesült Államok 2-1-re legyőzte Ghánát a brazíliai labdarúgó-világbajnokság G csoportjának első fordulós mérkőzésén, hétfőn. A Klinsmann-alakulat ezzel bizonyította, hogy kár volt őket előre lebecsülni, képesek a meglepetésre. Ghana a vereséggel nehéz helyzetbe került, a továbbjutás kiharcolásához vagy a németeket, vagy a portugálokat, de valamelyiket le kell győznie.

A világbajnokságok történetének ötödik leggyorsabb góljával vette kezdetét a mérkőzés, nem telt még el egy perc sem, amikor Clint Dempsey tört be baloldalról a ghánai tizenhatoson belülre, egy csellel tiszta helyzetbe hozta magát, majd ballal a kapu bal oldalába passzolt (1-0).

A ghánaiak látszólag nem estek kétségbe a bekapott gól miatt, az első félidő hátralévő részében jóval többet támadtak, mint riválisuk, de vagy a beadásokba, vagy a befejezésekbe csúszott hiba, így egyenlítenie a szünet előtt nem sikerült. Az amerikai együttes leginkább a stabil védekezésre és a gyors ellentámadásokra fektette a hangsúlyt, Jürgen Klinsmann csapata sikeresen védte minimális előnyét.

A játék képe a fordulás után sem változott, a ghánaiak egyfolytában támadtak, ellenfelük szinte a felező vonalon sem tudott átmenni, de nem is törekedett rá, az amerikaiaknak egyértelműen az eredmény tartása volt a céljuk. Az afrikaiak erőfeszítései a hajrá kezdetén érettek góllá, egy baloldali ghánai támadásnál Andre Ayew passzolt a tizenhatoson belülre Asamoah Gyannak, aki sarokkal tette vissza a labdát az érkező Ayewnak, ő pedig bal külsővel, nagy erővel a kapu jobb oldalába lőtt (1-1).

A ghánai öröm azonban nem tartott sokáig, az amerikaiak a mérkőzés vége előtt nem sokkal egy szögletet követően ismét megszerezték a vezetést, Brooks fejelt hat méterről a kapu közepébe (2-1). A hátralévő időben újabb gól már nem született, az Egyesült Államok csapata nagyon fontos mérkőzést nyert meg, egyúttal jelezte a fanyalgóknak, hogy hiba volt őket leírni.

G csoport, 1. forduló:
Egyesült Államok-Ghána 2-1 (1-0)
Estadio das Dunas, 38 ezer néző, v: Jonas Eriksson (svéd)
gólszerzők: Dempsey (1.), Brooks (86.), illetve A. Ayew (82.) sárga lap: Rabiu (30.)

(Fotó:telegraph.co.uk/mirror.co.uk)