Jump to content

VB 2014: kiesett a címvédő, vége a spanyol aranykornak

2014. 06. 19. 07:40

Hét nappal a vb kezdet után eldőlt, hogy nem lesz címvédés Brazíliában, ugyanis Spanyolország a holland után a chilei válogatottól is kikapott. Vicente Del Bosque csapata végig enerváltan játszott, Chile megérdemelten nyert fennállása során először verte a spanyolokat. Iniestáék a zárófordulóban Ausztráliával találkoznak és már csak a tisztes búcsú esélye maradt meg számukra, míg a csoportelsőségről a Hollandia-Chile találkozó dönt a B-csoportban.

Annak ellenére, hogy a csoportkör első fordulójában Spanyolország méretes pofont kapott a hollandoktól, nem kezdett ellenállhatatlanul a címvédő, pedig az ember azt gondolta volna, hogy a verség után fűti a bizonyítási vágy Torreséket. A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón persze mindenkit biztosítottak erről a spanyol játékosok, ám az a hatalmas bizonyítási vágy nem köszönt vissza a játékban, sőt meglepetésre Chile kezdett nagyobb elánnal. A dél-amerikaiak aztán a 20. percben meg is szerezték a vezetést, Sánchez gyönyörűen indult be, a 16-oson belülre érve a középen érkező Vargashoz passzolt, akinek még arra is volt ideje, hogy a kivetődő Casillas mellett elhúzza a labdát, majd az üres kapuba továbbított (1-0).

A stadion természetesen majd felrobbant a chilei szurkolók örömétől, a spanyolok pedig pánikszerűen támadni kezdtek, ám a chilei védőfalon - amely ezúttal öt játékosból állt - nem találtak rést. Fantázia nem sok volt a spanyol támadásokban, ráadásul a játékosok feltűnően enerváltan játszottak. Casillas ezúttal sem volt túlzottan magabiztos, megint sokat hibázott és az egyik ilyen hibából Chile megszerezet második gólját: a 43. percben Sánchez szabadrúgását Casillas ahelyett, hogy oldalra ütötte volna, középre öklözte, ahol Aránguiz érkezett, aki spiccel az elmozduló kapus helyére lőtte vissza a labdát (2-0).

A második játékrészre Kokét küldte be Xabi Alonso helyére Vicente Del Bosque, majd jött a nem sokat mutató Diego Costa helyett Fernando Torres, végül pedig Santi Cazorla. A cserék közül azonban egyik sem váltotta meg a világot, és bár a spanyoloknak voltak helyzeteik, gólt nem tudtak szerezni. A végén így maradt a 2-0, Chile megérdemelten nyert és jutott tovább a 16 közé, Spanyolország pedig a csoportkör utolsó fordulójától függetlenül kiesett.

A spanyolok búcsúja azt jelenti, hogy aktuális világbajnok az 1994-es vb-n címvédő Németországot kivéve ezúttal sem élte túl a csoportkört. Egy korszak ezzel valószínűleg lezárult, Spanyolország dominanciája véget ért, ahogy több játékos válogatott pályafutása is a spanyol nemzeti csapatban.

B csoport, 2. forduló:

Chile-Spanyolország 2-0 (2-0)
Rio de Janeiro, 74 ezer néző, v.: Mark Geiger (amerikai)
gólszerzők: Vargas (20.), Aránguiz (43.)
sárga lap: Vidal (26.), Mena (61.), illetve Xabi Alonso (41.)

(Fotó:uk.eurosport.com/livemint.com)