Jump to content

Vb 2014: Francia gála Svájc ellen

2014. 06. 21. 08:00

A francia labdarúgó válogatott 5-2-re legyőzte Svájc együttesét a labdarúgó világbajnokság szombati pénteki játéknapjának második mérkőzésén. A Didier Deschamps csapata ezzel hatalmas lépést tett a továbbjutás felé, hiszen két győzelméért kapott 6 pontjával vezeti az E-csoportot. A mérkőzésen amúgy vb-csúcsbeállítás történt, ugyanis hét játékos szerzett gólt, ilyen legutóbb 1982-ben fordult elő, a Magyarország-Salvador mérkőzésen, amely 10-1-es magyar sikerrel zárult.

Igazi gálaelődadással rukkolt elő a francia labdarúgó válogatott, amelynek kezdőcsapatát egy picit megkeverte Deschamps-mester, így például Pogba kimaradt, Giroud viszont kezdett. Az Arsenal csatára meg is hálálta a bizalmat, hiszen már a 17. percben megszerezte a vezetést, egyben ez volt a francia válogatott 100. vb-gólja is. A svájciak még fel sem ocsúdhattak, amikor hidegzuhanyként jött a második francia gól, 66 másodperc telt el az első után, amikor Benzema csípett el egy labdát a svájci térfél közepén, remekül ugratta ki a balján érkező Matuidit, aki kissé kisodródva a jobb alsó sarokba lőtt (2-0).

A franciák hatalmas kedvvel játszottak, a svájciak rengeteget hibáztak, nagyon sok labdát adtak el, ebből indított életveszélyes kontrákat Franciaország. A 32. percben tovább nőhetett volna a különbség, Djourou kísérte a labdát vezető Benzemát, majd az alapvonal előtt egy méterrel buktatta a Real Madrid csatárát, amiért a játékvezető 11-est ítélt. A büntetőt Benzema végezte el, ám labdáját Benaglio kiütötte, az ismétlő Cabaye pedig a felső lécre lőtt. A 40. percben aztán már semmi sem mentette meg a svájciakat az újabb góltól, újabb letámadás, ezúttal Varane indította a bal oldalon sprintelő Giroud-t, aki pontosan adott középre, a túloldalon érkező Valbuena pedig közelről a léc alá passzolt (3-0).

A második játékrészre egyet cserélt Ottmar Hitzfeld a svájciak kapitánya, Valon Behrami helyett Blerim Dzemaili állt be. A svájciak próbálkoztak és helyzetekig is jutottak, ám vagy az utolsó pillanatban védekezett jól a francia válogatott, vagy a svájci játékosok szórakozták el a helyzetet. A 67. percben ráadásul tovább nőtt a francia előny, a csereként beállt Pogba jobb külsővel zseniális passzt adott Benzemának, aki estében akrobatikus mozdulattal talált a svájci kapuba (4-0). A mérkőzés ezen szakaszában futószalagon jöttek a francia helyzetek, öt perc múlva pedig az újabb gól: Benzema hozta helyzetbe Sissokót, aki jobbról kilőtte a hosszú sarkot (5-0). Svájc azonban nem adta fel, a 81. percben Dzemaili szabadrúgásból szépített, majd hat perccel később Inler nagyszerűen emelt Xhaka elé, a svájci támadó pedig ballal, kapásból lőtt óriási gólt (5-2).

Mindez azonban csak az eredmény kozmetikázására volt elegendő, a franciák kiütötték Svájcot és nagy lépést tettek a nyolcaddöntő felé.

E csoport, 2. forduló:

Franciaország-Svájc 5-2 (3-0)
Salvador, Fonte Nova Aréna, 50 ezer néző, v.: Björn Kuipers (holland)
gólszerzők: Giroud (17.), Matuidi (18.), Valbuena (40.), Benzema (67.), Sissoko (73.), illetve Dzemaili (81.), Xhaka (87.)

(Fotó:coupe.du.monde.bresil.2014.net)