Jump to content

Xabi Alonso visszavonul a válogatottságtól

2014. 06. 21. 17:12

Az már korábban eldőlt, hogy a címvédő és a legutóbbi két Európa-bajnokságon győztes spanyol válogatott a csoportkör után búcsúzik a brazíliai labdarúgó-világbajnokságtól. A címvédő az első fordulóban a hollandoktól, majd a folytatásban Chilétől kapott ki, így legjobb esetben harmadik lehet a csoportjában. Ezért a nem túl rangos címért Ausztráliával kell megmérkőzniük. Amennyiben szerepet kap, ez lesz a válogatottbeli búcsúja Xabi Alonsónak.

A klubszinten kétszeres Bajnokok Ligája győztes baszk származású játékos (2005 Liverpool, 2014 Real Madrid) 2003-ban, még a Real Sociedad játékosaként mutatkozott be a spanyol nemzeti együttesben, melyben eddig 112 alkalommal lépett pályára.

Jelentős szerepe volt az elmúlt hat évben sikert sikerre halmozó együttesben, sokak szerint az egyik legfontosabb láncszem volt a sokáig tökéletesen működő gépezetben. A Marca szerint döntésében az is jelentősen befolyásolta, hogy szerződés hosszabbításról tárgyal klubjával a Real Madriddal, és ennek egyik feltétele, hogy mondja le a válogatottságot.

Alonso elmondta, ha esetleg sikeresen szerepeltek volna a világbajnokságon, akkor is így döntött volna, de a Chile elleni vereség és az ezzel járó kiesés kissé felgyorsította az eseményeket. Alonsót egyébként is megviselte a chileiek elleni fiaskó, a találkozó után úgy fogalmazott, nem volt bennük az az étvágy, hogy újra bajnokok lehessenek. Mentálisan és fizikálisan sem voltak felkészülve. Hiányzott belőlük az a plusz, ami a győztesekre jellemző, és ami korábban megvolt bennük.

Az idei tornán eddig ő az egyetlen spanyol gólszerző, de két éve az Európa-bajnokságon a franciákat az ő duplájával verték a negyeddöntőben. A négy évvel korábbi vb-döntő egyik "leghíresebb" képén is ő szerepel. A döntő 26. percében Nigel de Jong egy átlagos párharcot követően teli talppal mellbe rúgta, miközben a labda már ott sem volt. Elszántságát jól mutatja, hogy ápolni kellett, nem sokkal ezután mégis folytatta a játékot.

Fotó:sport365.hu