Jump to content

Vb 2014: Suárez harapott, Uruguay továbbjutott

2014. 06. 25. 07:08

Az uruguayi válogatott kedden 1-0-ra legyőzte az olasz csapatot a 3. fordulóban, így riválisát kiejtve továbbjutott a brazíliai labdarúgó-világbajnokság D csoportjából. A négy éve a negyedik helyen végzett dél-amerikai együttes győztes gólját Diego Godín szerezte fejjel a 81. percben, az olaszok Claudio Marchisio kiállítása miatt az utolsó félórában tíz emberrel futballoztak. Uruguay szombaton a C csoport győztesével találkozik a nyolcaddöntőben, míg az olaszoknak 2010 után ismét a csoportkör jelentette a végállomást.

Uruguay lépett pályára győzelmi kényszerrel, mégis az olasz válogatott birtokolta többet a labdát, igaz, egyáltalán nem vállalt kockázatot a gólszerzés érdekében, nehogy a riválisnak legyen helyzete az esetlegesen kinyíló védelem hibájából. Mivel a dél-amerikai együttesnél alig-alig volt a labda, az európai csapat pedig nem erőltette a támadásokat, így jószerivel teljesen eseménytelen első félidőt láthatott a publikum.

A folytatásban az olaszok még inkább megszállták a középpályát és kapujuk előterét, az uruguayiak nem tudtak ezzel mit kezdeni, egyetlen helyzetüket Rodríguez hagyta ki. A játék képe aztán a 60. percben változott meg, ekkor Marchisio egy hosszan megtolt labda után ment, ám rátartott a szerelő Arévalo lábára, a bíró - talán kissé szigorúan - egyből piros lapot mutatott fel, Olaszország emberhátrányba került. Ezt követően fölénybe kerültek a dél-amerikaiak, de az olasz ellentámadások is veszélyesebbé váltak. A 78. percben Luis Suárez és Giorgio Chiellini akaszkodtak össze, az olasz játékos vállal és könyökkel lökte az uruguayit, aki harapással válaszolt. A játékvezető nem látta az esetett, majd miután Chiellini megmutatta a harapás nyomait nem ítélt semmit, de nem elképzelhetetlen, hogy utólag megbüntetik Suárezt.

A "rövid intermezzo" után egyre nagyobb fölényben játszott Uruguay, de komoly lehetősége nem volt, mígnem egy szöglet után az Atletico Madridban idén több fontos gólt is szerző Godín gólt fejelt, ami később a továbbjutást is jelentette csapata számára. Az olaszok az utolsó tíz percben emberhátrányban is próbáltak támadni, de mindhiába, próbálkozásaikat nem kísérte siker, így 2010 után ismét a csoportkört követően búcsúztak. Az olasz válogatott legutolsó két világbajnokságán hat meccsből mindössze egyet nyert meg, kettőt döntetlennel, hármat pedig vereséggel zárt.

Uruguay a legjobb 16 között Kolumbiával találkozik.

D csoport, 3. forduló:

Uruguay-Olaszország 1-0 (0-0)

Natal, Dűnék Arénája, 39 570 néző, v: Marco Rodríguez (mexikói)

gólszerző: Godín (81.)

piros lap: Marchisio (60.)

sárga lap: Arévalo (46.), Muslera (90.), illetve Balotelli (23.), De Sciglio (77.)

(Fotó.haveeru.com)