Jump to content

Vb 2014: megvan a legjobb 16

2014. 06. 27. 07:30

Utolsóként a "G" és a "H" csoportban rendeztek mérkőzéseket a brazíliai világbajnokságon. Németország, az Egyesült Államok, Belgium és Algéria személyében négy csapat biztosította be továbbjutását, utóbbi történelmet írt, fennállása során ugyanis először szerepelhet az egyenes kieséses szakaszban.

A német válogatott Thomas Müller góljával 1-0-ra nyert az amerikai csapat ellen - a Bayern München támadójának ez volt a negyedik gólja a tornán - a brazíliai labdarúgó-világbajnokság G csoportjának csütörtöki zárófordulójában, így első helyen jutott tovább a nyolcaddöntőbe, ugyanakkor riválisa is ott van a legjobb 16 között. Ez, mármint a továbbjutás nem sikerült Portugáliának, pedig Cristiano Ronaldóék 2-1-re legyőzték Ghána csapatát. A portugál válogatott John Boye öngóljával szerzett vezetést, a második félidőben aztán Asamoah Gyan egyenlített, a végeredményt pedig az aranylabdás Cristiano Ronaldo állította be a 80. percben.

A nap utolsó két csoportmérkőzését a "H" jelzésű négyesben rendezték. A két győzelemmel álló Belgium a csoport zárófordulójában Steven Defour kiállítása miatt egy félidőt emberhátrányban játszott a dél-koreaiak ellen, ennek ellenére Jan Vertonghen 78. percben szerzett góljával begyűjtötték a három pontot. A csoport másik mérkőzésén Algéria Alekszandr Kokorin fejesével az első félidőben hátrányba került az oroszok ellen, Iszlam Szlimani gólja azonban egy pontot és továbbjutást jelentett számára.

A nyolcaddöntőben a belgák kedden az amerikaiakkal, az algériaiak pedig hétfőn a németekkel találkoznak. A dél-koreaiak búcsúja amúgy azt jelenti, hogy nincs már versenyben ázsiai konföderációból érkezett csapat, ráadásul mindegyik, az ausztrál, a japán, a dél-koreai és az iráni válogatott is nyeretlenül zárt. Európa sem szerepel túl fényese, 13 csapatból csak 6 jutott tovább, viszont az amerikai kontinensről csupán Honduras búcsúzott.

A nyolcaddöntők párosítása:

Brazília-Chile

Kolumbia-Uruguay

Franciaország-Nigéria

Németország-Algéria

Hollandia-Mexikó

Costa Rica-Görögország

Argentína-Svájc

Belgium-Egyesült Államok

(Fotó:sportsinvasion.net)