Jump to content

Vb-2014 - Belgium legyőzte az USA-t a vb eddigi legjobb meccsén

2014. 07. 02. 06:55

Huszonnyolc év elteltével ismét ott van világbajnokságon a legjobb nyolc között a belga labdarúgó válogatott. Marc Wilmots együttese a brazíliai torna utolsó nyolcaddöntőjében hosszabbításban 2-1-re verte az Egyesült Államok együttesét, így szombaton Argentína ellen játszhat az elődöntőbe jutásért. A belgák sikere azt jelenti, hogy a nyolcaddöntők során csak és kizárólag a csoportgyőztesek tudtak nyerni.

Már a mérkőzés kezdetén nagy iramban játszottak a felek, ekkor még kiegyenlített volt a párharc, mind a belga, mind az amerikai csapat veszélyeztetett. Papíron a belgákat tartották favoritnak, akik a nyolcaddöntők előtt minden góljukat eddig a vb-n a második félidőben szerezték. Az első félidő lüktető volt, az "amik" inkább kontrákból próbáltak meg veszélyeztetni, a belgáknak figyelniük kellett, hogy ne veszítsenek labdát, mert Dempsey-ék hamar megérkeztek Courtois kapuja elé. A félidő a nagy iram és a helyzetek ellenére nem hozott gólt, így döntetlennel vonulhattak a szünetre a csapatok.

A folytatásban aztán ahogy mondani szokás szinte "felborult a pálya", folyamatosan záporoztak a belga lövések az amerikai kapura, de Howard kapus állta a sarat, és a meccs ezen szakaszában csupán az ő bravúrjainak volt köszönhető, hogy az amerikaiak nem kerültek hátrányba. A belgáktól kis túlzással élve szinte alig volt olyan játékos, aki nem hibázott el ziccert, pontosabban legtöbbször Howard hárított bravúrral, illetve egy ízben a keresztléc mentette meg Jürgen Klinsmann csapatát. A 92. percben viszont a tengerentúliak hagytak ki hatalmas lehetőséget, ám miután gól nem született, jöhetett a hosszabbítás.

A ráadásra Marc Wilmots behozta jolly jokerét, Lukakut, és a szakember húzása bejött, ugyanis a csatár még a korábbinál is nagyobb lendületet adott Belgiumnak. A belgák a 93. percben törték meg a gólcsendet, Lukaku futott el a jobb oldalon, középre gurított, a védők nem tudtak felszabadítani, De Bruyne megszerezte a labdát, majd az ötös jobb sarkáról a hosszú sarokba helyezett (1-0). Nem telt el több tíz percnél és már 2-0 volt az eredmény, ezúttal felcserélődtek a szerepek, De Bruyne futott a labdával a bal oldalon, a 16-oshoz érve a mellette elfutó Lukakut ugratta ki, és ő ballal nagy erővel a rövid sarokba bombázott (2-0).

Az amerikaiak azonban nem adták fel, és két percre rá szépítettek. Bradley emelte a labdát nagyszerűen Green elé, a Bayern München fiatal játékosa pedig 10 méterről a belga kapu bal oldalába emelt. A megszerzett gól az amerikaiakat olyannyira feltüzelte, hogy a hátralévő időre kapujához szögezték az addig fölényben játszó belgákat. A Klinsmann alakulatnak megvoltak a helyzetei, ám végül nem sikerült egyenlítenie, így a vb eddigi legjobb meccsén Belgium győzött és 28 év után bejutott a legjobb nyolc közé. A belgák az argentinokkal játszanak a negyeddöntőben, Messiéknek össze kell kapniuk magukat, mert amit Svájc ellen mutattak, az kevés lehet Belgium ellenében.

Nyolcaddöntő:

Belgium-Egyesült Államok 2-1 (0-0, 0-0, 2-0)
Salvador, Fonte Nova Aréna, 50 000 néző, v.: Dzsamel Hajmudi (algériai)
gólszerzők: De Bruyne (93.), Lukaku (105.), illetve Green (107.)
sárga lap: Kompany (42.), illetve Cameron (18.)