Jump to content

Vb 2014: a görög válogatott tagjai lemondtak a vb-prémiumról

2014. 07. 03. 13:29

A görög labdarúgó válogatott tagjai nem kérik a világbajnoki szereplésért járó prémiumot, inkább azt kérik az ország miniszterelnökétől, Antonis Samarastól, hogy a nekik járó összegből építsenek egy edzőközpontot, mely a válogatott felkészülését segíti, valamint főhadiszállásként is funkcionálna. Hasonló cselekedetet korábban nem sok válogatott háza tájáról lehetett hallani, a görög játékosok hozzáállása éppen ezért is példaértékű.

A brazíliai labdarúgó világbajnoksággal kapcsolatban az emberek emlékezetében valószínűleg a töménytelen mennyiségű gól, a kiváló meccsek, világklasszissá váló játékosok maradnak majd meg. Ugyanakkor van árnyoldala is a 2014-es tornának, gondoljunk csak a kameruni és a ghánai válogatott esetére. Előbbi csapat játékosai nem voltak hajlandóak felülni a Brazíliába tartó repülőre a vb előtt, amíg meg nem kapják a bónuszukat, míg a ghánai játékosoknak a Portugália elleni mérkőzés előtt (!) kellett fizetni, a szövetség 3 millió dollárt utaztatott gyorsan a helyszínre. Mondani sem kell, hogy egyik csapat sem jutott tovább a csoportjából, Kamerun nulla, Ghána egy ponttal zárta a tornát.

Van persze ellenpélda is, Görögország játékosai egyrészt a pályán bizonyítottak, majd a továbbjutás után sem tartották a markukat. A vb előtt mindenki által lesajnált görög válogatott egyáltalán nem vallott szégyent, csoportjából továbbjutva a legjobb 16 között Costa Rica ellen csak büntetőkkel esett ki. A görög kormány jutalmat adott volna a játékosoknak, akik azonban ezt egyöntetűen visszautasították. Természetesen nem azért, mert kevesellték volna az összeget, sokkal inkább azért, mert úgy gondolják, hogy a pénznek jobb helyet is lehetne találni. Például fel lehetne húzni belőle egy edzőközpontot, amely segíteni a mindenkori válogatott felkészülését egy-egy mérkőzés vagy nagyobb torna előtt.

"Nem akarunk extra bónuszt, vagy pénzjutalmat. Mi Görögországért és annak népéért játszunk. Mi csak azt szeretnénk, ha a szövetség támogatná az ötletünket, találna egy területet és kialakítana a válogatott számára egy edzőközpontot" - áll mindez a válogatott nyilatkozatában.

Korábban az algériai válogatott tagjai is jótékonykodtak, ők a szegényeknek ajánlották fel jutalmukat. Remélhetőleg a jó példa más csapatokra is hatással lesz, míg a kameruni és ghánai játékosok pénzéhsége inkább csak egy fájó és rossz emlékké válik az idő múlásával.

(Fotó:uefa.com)