Jump to content

Vb 2014: gyászol Brazília, ki pótolja Neymart?

2014. 07. 05. 11:27

Csigolyatörést szenvedett a kolumbiaiak elleni pénteki negyeddöntőben Neymar, a brazil válogatott legnagyobb sztárja. A mérkőzést követően a csatár mentővel vitték kórházba, ahol a vizsgálatokat követően megállapították, Luis Felipe Scolari szövetségi kapitánynak a labdarúgó-világbajnokság hátralévő részében nélkülöznie kell játékosát. Brazília gyászol, a továbbjutást követő eufória után temetői hangulat lett úrrá az országon.

Csigolyatörést szenvedett a kolumbiaiak elleni pénteki negyeddöntőben Neymar, a brazilok sztárcsatárja, így a válogatottnak a labdarúgó-világbajnokság hátralévő részében nélkülöznie kell a játékost - jelentette be a csapat orvosa, Rodrigo Lasmar. A szakember elmondása szerint, a sérülés nem annyira súlyos, hogy műteni kelljen a játékost, de Neymar néhány hétig biztosan nem léphet pályára, mert a sérült testrészt mozdulatlan állapotban kell tartani. A futballistának a harmadik ágyékcsigolyája tört el.

Azt már a mérkőzés után lehetett tudni, hogy Neymarnál valószínűleg komoly a baj, Luis Felipe Scolari a Kolumbia elleni győztes összecsapást követő sajtótájékoztatón azonban még csak azt valószínűsítette, hogy játékosa a németek elleni elődöntőt lesz kénytelen kihagyni. Ezt követően érkezett a hír, amely egész Brazíliát letaglózta. Neymar kétség kívül a motorja a brazil válogatottnak, nem csak góljai, nem csak passzai, gólpasszai miatt, hanem már pusztán a jelenléte okán is. Zsenialitásának hiányát bizonyára meg fogja érezni a brazil válogatott, a kérdés viszont innentől kezdve az, hogy ki veszi át a vezér szerepét a németek elleni elődöntőben.

A brazilok eddig mutatott szereplése kis túlzással élve hatalmas csalódás. Egyedüli üde színfoltot a játékukban Neymer megoldásai jelentik, nála láthatunk egyedül fantáziadús megoldásokat, "fineszes" trükköket, váratlan húzásokat. Scolari mester legnagyobb gondja az lehet, hogy megtalálja azt az embert a keretében, aki az óramű pontosságú és mérhetetlenül hatékony német játékot zavarba tudja hozni egy-két (sok) váratlan megoldással, nem várt húzással. A kérdés így már csak az, hogy ugyan ki lehet képes ennek a feladatnak az ellátására. A brazil keretet elnézve, a válasz egyszerű: senki.

Luis Felipe Scolari mesternek fel van adva tehát a lecke, igaz 2002-ben a torna fináléjában egyszer már sikerült legyőznie a Nationalelfet, ám az is igaz, hogy Rudi Völler együttese és Jogi Löw csapata között, ahogy mondani szokás "zongorázni lehet a különbséget", igaz az akkori és a mostani brazil válogatott között is. A gond csak az, hogy míg az előbbinél ez pozitívumot takar, addig utóbbinál már nagyon nem...

(Fotó:cbc.ca/thetimes.co.uk)