Jump to content

Ki pótolhatja Philipp Lahmot a nationalelfben?

2014. 07. 29. 12:35

Németországot a győztes világbajnokság utáni eufóriában hidegzuhanyként érte, hogy a csapatkapitány Philipp Lahm lemondta a válogatottságot. A világ legjobb jobb-hátvédjeként számon tartott játékos pótlása nem lesz egyszerű feladat Joachim Löw szövetségi kapitány számára, ám a német utánpótlás erősségét jól mutatja, hogy nem, hogy egy, de rögtön három választási lehetősége is van a nationalelf trénerének.

A német válogatott története során több kiváló jobbhátvédet vonultatott fel, gondoljunk csak a Terrierre, Berti Vogtsra, vagy Manfred Kaltzra kai a 70-es évek végén, 80-as évek elején volt posztja legkiválóbb játékosa. Ugyanakkor egyikük sem volt olyan kimagaslóan jó, mint Philipp Lahm, aki azonban 31 évesen úgy döntött, hogy a továbbiakban csak klubcsapatára, a Bayern Münchenre koncentrál.

Lahm klasszisát mutatja, hogy védekező középpályásként is világklasszis teljesítményre képes, a világbajnokságon és a szezon során a Bayern Münchenben is megmutatta ezt a képességét, a gond csak az volt, hogy amikor a pálya közepén játszott, hozzá hasonló teljesítményt szélső védőként senki sem tudott hozni. Meg is látta ennek a kárát a Bayern, viszont Löw még idejében kapcsolt és vb-n a "húzós" meccsekre eredeti helyén nevezte a kapitányt.

Joachim Löw ugyanakkor a folytatásban már nem számíthat Lahmra, a 2016-os Európa-bajnokságig éppen ezért meg kell találnia a klasszis pótlását. Lahm ráadásul nem csak a pályán, de a pályán kívül is vezére volt a nationalelfnek, így duplán kemény feladat vár a szövetségi kapitányra.

Azért jobb hátvédben szerencsére nincs hiány, a német utánpótlás-nevelés szisztematikus munkáját igazolja, hogy Löw nem egy, hanem rögtön három játékossal is számolhat.

Az egyikük, aki talán a legnagyobb eséllyel pályázik Lahm helyére, Sebastian Jung. A 24 éves játékos sok mindenben hasonlít elődjére, gyors, erős és a támadások végére is odaér, ezt jól mutatja, hogy hét assziszttal zárta a szezont a legutóbbi bajnoki évadban. A Frankfurt színeiben 145 Bundesliga mérkőzésen pályára lépő játékos mégsem utazhatott Brazíliába, mondván nem elég rutinos. Az új szezont a Wolfsburgnál kezdő védő minden bizonnyal meg fogja kapni a lehetőséget, hiszen az Európa-ligában is szerepelhet csapatával, tehát a tapasztalatszerzéssel sem lesz gond. Innentől kezdve pedig már csak rajta múlik, hogy be tudja-e tölteni a Lahm távozásával keletkezett űrt.

Konkurenciában persze nem lesz hiánya, hiszen ugrásra készen áll mögötte Danny da Costa, aki az előző idényt kölcsönben a Bundesliga 2-ben szereplő FC Ingolstadt együttesénél töltötte. A 21 éves játékos már csak koránál fogva sem rendelkezik túl sok tapasztalattal, ám hatalmas jövőt jósolnak neki, egyelőre azonban még nem számol vele Löw, jóllehet az U-csapatokban már bizonyított.

Da Costán kívül a freiburgi Oliver Sorg is szóba jöhet, akinek jól sikerült a legutóbbi idénye hiszen klubcsapatával a nemzetközi kupában is megmérettette magát. Junghoz hasonlóan Sorg is előszeretettel vesz részt a támadásokban, ráadásul a szakemberek szerint technikailag képzettebb, mint riválisa. A gond vele kapcsolatban viszont az ereje, amely visszatérő probléma és ami egy szélső védőnél komoly hátrányt jelent amennyiben nem megfelelő. Sorg a test-test elleni harcok során többször marad alul, de ha kellően megerősödik, akkor szintén alternatívát jelenthet Löwnek, ráadásul ő mindkét oldalon bevethető Junggal ellentétben.

Joachim Löwöt tehát sokan sajnálták, amikor Philipp Lahm lemondta a válogatottságot és bár a csapatkapitány távozása valóban nagy veszteség, az utánpótlás azért ott van bevetésre készen, és ez mindenképpen jó hír a németek számára. (Fotó:faz.net)