Jump to content

Klose gólérzékenységénél csak a szerénysége nagyobb

2014. 08. 11. 13:55

Miroslav Klose bejelentette, hogy a jövőben nem szerepel többet a német labdarúgó válogatottban. Klose aki jelenleg az olasz Lazio csapatát erősíti 137 mérkőzésen képviselte Németországot, ezeken összesen 71 gólt szerzett, ebből 16-ot világbajnokságon, amivel rekorder. Klose a második játékos a vb-t nyert német válogatottból, aki bejelentette visszavonulását, korábban Philipp Lahm mondta le szereplését a Nationalelfben.

"Számomra nem is lehetne megfelelőbb időpontot találni arra, hogy az válogatottról szóló fejezetet lezárjam az életemben. Brazíliában a világbajnoki cím megszerzésével gyermekkori álmom vált valóra. Nagyon boldog és büszke vagyok arra, hogy ekkora sikert értünk el és én ennek az óriási sikernek részese lehettem. Sok felejthetetlen pillanatot őrzök majd meg a szívemben, csodálatos éveket töltöttem el a válogatott tagjaként" - idézte a 36 éves játékost a német szövetség (DFB) honlapja.

A gólérzékenysége mellett szerénységéről is híres Klose természetesen az egyéni rekordok fontosságára is kitért, ám teljesen másképp, mint azt többektől megszokhattuk, inkább amolyan "klosés" módon.

"Természetesen mindig voltak egyéni céljaim is. Aki ismer, az tudja, hogy végtelenül céltudatos vagyok. Csatár vagyok, egy csatárnak pedig az a dolga, hogy gólokat szerezzen. Ugyanakkor soha sem a rekordok hajszolása érdekelt, hanem, hogy a legjobb játékommal a csapatot segítsem. Csatárként ki vagy szolgáltatva a társaidnak. Nekem kiváló társaim voltak, és igazán nagy köszönömmel tartozom feléjük, hiszen nélkülük soha sem értem volna el ilyen komoly sikereket" - mondott köszönetet társainak a német szövetség honlapján Miroslav Klose.

Miroslav Klose szolgálataira pályafutása során három kapitány is számított, Rudi Völler, Jürgen Klinsmann és Joachim Löw is beválogatta. A lengyel származású csatár nem is maradt hálátlan, összesen 71 gólt szerzett a Nationalelf mezében, ebből 16-ot világbajnokságokon. A brazíliai seregszemlén kétszer talált be az ellenfelek hálójába, ezzel megelőzte az örökranglistán addig vele együtt 15 gólos Ronaldót. Miroslak Klose 2001-ben Albánia ellen mutatkozott be a válogatottban, természetesen góllal, utolsó mérkőzését pedig a világbajnoki döntőben vívta. Klose több rekordot is tart, többek között a válogatottsági gólrekordot, amelyet a legendás Gerd Müllertől vett át. Müller 68 találattal fejezte be válogatottbeli karrierjét, Klose ezt hárommal toldotta meg. A 36 éves csatár 137-szer lépett pályára a német válogatottban, nála több szerepléssel csak Lothar Matthäus rendelkezik.

Klosét Joachim Löw is méltatta, kiemelte, hogy mindig számíthatott rá, és 2001 óta végtelenül fontos szereplője volt a mindenkori válogatottnak. A szövetségi kapitányon kívül az egykori játékostárs, jelenleg a válogatott csapatmenedzseri tisztségét betöltő Oliver Bierhoff is csak szuperlatívuszokban beszélt Kloséról, aki mindig minden körülmények között kihozta magából a maximumot és nem csak játékosként, de emberileg is nagyon fontos láncszeme volt a német nemzeti csapatnak.

Miroslav Klosét és a korábban visszavonult Philipp Lahmot a német szövetség a szeptember 3-án Düsseldorfban esedékes Argentína elleni barátságos mérkőzésen búcsúztatja el, mindkét játékos külön kérése az volt, hogy ne kelljen pályára lépnie a búcsúmeccsén. (Fotó:dfb.de;twitter)