Jump to content

Német Szuperkupa: gigászok csatája szerdán

2014. 08. 11. 09:32

Szerdán a Szuperkupával hivatalosan is kezdetét veszi Németországban a 2014-2015-ös labdarúgó idény. A Szuperkupában idén a Bayern München és a Borussia Dortmund csap majd össze, tehát a német futball jelenlegi két legjobb együttese. Ezen apropóból a Bundesliga hivatalos oldala összehasonlította a csapatokat, minden szempontból górcső alá vette a két gigászt. Melyik együttes lőtt több gólt a bajnokságban? Hogy áll az egymás elleni mérleg? Kinek van több Facebook követője? Ezekre a kérdésekre, valamint sok más egyébre is választ kaphatunk az összeállításnak köszönhetően.

Németországban mindenki lélegzetvisszafojtva várja a szerdai napot, amikor is összecsap az ország jelenlegi két legjobb csapata, a bajnok és kupagyőztes Bayern München és a legutóbbi bajnoki idény másodikja, a kupadöntőt éppen a bajorok ellen elbukó Borussia Dortmund. A két csapat története során 105-ször találkozott egymással, 48 alkalommal a Bayern hívek örülhettek, 27-szer ünnepelhették kedvenceiket a dortmundi szurkolók, 30 alkalommal viszont egyik fél sem lehetett maradéktalanul boldog, ugyanis ennyiszer játszott döntetlent a két csapat. Gólok tekintetében is a bajorok vezetik a párharcot, 194-szer találtak be a dortmundiaknak, míg a sárga-feketék 113 gólt szereztek a bajnoki, a kupa és az európai porondon való találkozásaik során.

A Bayern München 23-szor nyert bajnoki címet a Bundesligában míg a BVB ötszörös bajnoknak mondhatja magát. A bajnokságban története során eddig 965 mérkőzést nyertek a piros-kékek, míg a dortmundiak 691 győztes mérkőzést tudnak felmutatni. Előbbi 324-szer hagyta el vesztesen a pályát, míg legnagyobb riválisa 489 vesztes mérkőzést számlál. A gólok tekintetében is a bajorok állnak jobban, 3604 kontra 2786 az állás ebben az összehasonlításban a München javára.

A Német Kupát is a müncheniek hódították el többször, itt 17-3 az állás a javukra. A Bajnokok Ligájában eddig ötször koronázták meg a bajorokat, a Dortmund egyszer tudta megnyerni a legrangosabb európai kupasorozatot. Mindkét csapat egyszer-egyszer nyert az azóta megszűnő KEK-ben, UEFA-kupát viszont csak a München nyert, a Dortmund egy elveszített döntőt tud felmutatni ebből a sorozatból. Ami a Klub Világbajnokságot illeti, a Bayern - a jogelőd Világkupát is beleértve - három elsőséggel rendelkezik, a BVB egyszer tudott győzni.

A két csapatban rengeteg sztár játszik, mégis az egymás elleni párharcok során mutatott játék alapján két játékost kell kiemelni. Dortmundi oldalról ki más is lehetne az, mint Marco Reus, aki eddig pályafutása során eddig 16-szor játszott a bajorok ellen (még Mönchengladbach-játékosként is) és összesen 6 gólt szerzett, további ötöt pedig előkészített. A másik oldalon Arjen Robben az, akinek nagyon megy a BVB ellen, a holland támadó 13 mérkőzésen összesen 12 gólban vállalt tevékenyen részt, nyolcat szerzett, négyet előkészített. A dortmundiaknak oda kell rá figyelniük, ugyanis Robben előszeretettel dönti el a két csapat párharcait, 2013-ban a Német Kupa negyeddöntőjében, a 2013-as BL-döntőben, és a legutóbbi Német Kupa döntőjében is ő lőtte a mindent eldöntő gólt.

A két csapatban összesen 11 játékos szerepel, akik a nyáron világbajnokságot nyertek. Brazíliában csapatként küzdöttek a közös sikerért, ám szerdán - legalábbis a pályán - nem ismernek majd vélhetően barátságot.
(Fotó:sportsmole.co.uk;soccerpro.com)