Jump to content

Atlétika Eb - Baji Balázsnak valóra vált az álma

2014. 08. 15. 11:30

Baji Balázs a zürichi atlétikai Európa-bajnokságon egy nap alatt kétszer is megdöntötte a 110 gát országos csúcsát. Először Kiss Dániel 13.32-es rekordját adta át a múltnak, majd az immáron az ő nevéhez fűződő csúcsot írta át 13.29-re a szám döntőjében. Baji amúgy ötödikként ért célba a fináléban, ám az utolsó métereken az őt akadályozó Bascou-t utólag diszkvalifikálták, így végül negyedik lett.

A tavaly a fedett Eb-n negyedik Baji már az előfutamban is magabiztos teljesítményt nyújtott, idei legjobbjával (13.37 mp) jutott tovább. Az elődöntőben két francia, a legnagyobb esélyes, idén fedett vb-ezüstérmes Pascal Martinot-Lagarde és az európai ranglistán negyedik Dimitri Bascou közé került a 4-es pályára. A taktika adott volt, a 25 éves magyar sprinter a rajt pillanatától megpróbált tapadni a két franciára. Ez sikerült is, sőt a célban Baji befogta Bascout, így a második hellyel biztosította részvételét a szám döntőjében. Baji számára külön öröm volt, hogy 13.31 másodperccel egy századot javított Kiss Dániel 2010-ben elért országos rekordján, így új országos csúcstartóként várhatta a döntőt.

"Hatalmas álmom volt az országos csúcs megdöntése és a döntőbe kerülés is. Nem volt ez egy tökéletes futás, ennek ellenére sikerült ilyen jó időt elérnem. Remélem, a döntőben jó pályát kapok, az fontos a végeredmény szempontjából" - nyilatkozott az MTI-nek Baji Balázs az elődöntőt követően.

A döntőben Baji végül az előbb az ötödik, majd a negyedik helyen zárt. A helycserének az volt az oka, hogy a Baji mellett futó francia Bascou-t kizárták, mivel akadályozta a magyart, többször átlépett Baji pályájára, a célvonalnál pedig átnyúlt elé. Baji így negyedik lett ami kiemelkedő eredmény, hát még az, hogy az immáron saját országos csúcsán tovább tudott faragni. A magyar sprinter ugyanis 13.29-es idővel ért célba, századra azonos idővel, mint a harmadik Pascal Martinot-Lagarde.

Spiriev Attila szakmai igazgató szerint Baji Balázsnak az érme múlhatott Dimitri Bascou szabálytalan versenyzésén.

"A francia futó többször átlépett Balázs pályájára, a célvonalnál pedig átnyúlt elé. A befutónál Balázsnak már egyszerűen nem jutott hely, hogy még jobban bedobja magát" - nyilatkozott Spiriev Attila pénteken az MTI-nek. Hozzátette: a szabálytalanság a felvételeket visszanézve egyértelmű volt, mire benyújtották volna az óvást, a zsűri már ki is zárta a harmadik helyen végzett Bascou-t

Spiriev a befutóról is megemlékezett, szerinte a francia bronzérme jogos, a célfotó is erről tanúskodott.

"A célfotón valóban látszik az a néhány ezred, amivel Martinot-Lagarde előrébb van, mint Balázs. Az más kérdés, hogy ha Bascou nem akadályozza, lehet hogy érmes lett volna" - mondta a szakmai igazgató. Jelezte, az Eb-n két országos rekordot is elért Baji nem foglalkozik ezzel, elsősorban saját jó futásának örült. "Van is miért, hiszen extra teljesítményt nyújtott" - hangsúlyozta Spiriev Attila, akinek szavaival valóban nem lehet vitatkozni.

(Forrás:sportrajongo.hu;MTI/Fotó:MTI)