Jump to content

PL: a drága jegyek jelentik a PL halálát?

2014. 08. 15. 10:17

A szombati Premier League nyitány előtt az angol Telegraph nyilvánosságra hozta a ligában szereplő csapatok ranglistáját az éves bérletek rangsora szerint. Az élen az Arsenal együttese áll, ám gyaníthatóan a londoniak szurkolói ennek az elsőségnek aligha örülnek.

Ugyanis az Emirates Stadionban az egy idényre szóló bérlet ára nem kevesebb, mint 1014 font, amely a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb hivatalos devizaárfomyam mutatója alapján 396 474 forint. Ez persze a legolcsóbb bérlet, a legdrágább 2000 font feletti áron kerül árusításra. A lista második helyén a Tottenham áll, a White Hart Lanre 795 fontba került a bérlet. A dobogó harmadik fokán a Liverpoolt találhatjuk, az Anfieldre 710 font a bérlet. Érdekes, hogy a West Ham United szurkolóinak több mint 100 fonttal kell többet fizetniük egy bérletért, mint a Manchester United drukkereinek, előbbinél 640 utóbbinál 532 font az éves bérlet, pedig a "műsor" valamelyest jobb általában az Old Traffordon, mint az Upton Parkban. A West Ham, sőt még az idén nyáron szétszedett Southampton vezetősége is több pénzt kér a bérletesektől, mint a Chelsea, ahol 595 font a szezonbérlet. A legolcsóbban amúgy a West Brom drukkerei ússzák meg az éves meccsre járást, Gera Zoltán egykori csapatánál 349 fontba kerül az éves bérlet.

Ami a meccsjegyeket illeti, az Arsenal amely vezeti a bérletesek versenyét, itt még dobogóra sem állhat, hiszen 26 fontos jegyárával az erős középmezőnybe tartozik. A legtöbb pénzt egy mérkőzésért a Stamford Bridge-n kérik el, a Chelsea összecsapásaiért 41 fontot kell fizetni. Az Arsenalnál 26 fontért lehet beülni egy-egy mérkőzésre, míg a legolcsóbban a Leicester és a Hull összecsapásait lehet megtekinteni, előbbi 15 utóbbi 16 fontos jegyeket árul. A Manchester Unitednél 31 fontban állapították meg a jegyárakat, a Liverpoolnál 19 fontot kérnek egy meccsért.

A gazdasági helyzet globális gyengülése gyaníthatóan még az angol klubokat is megrázta, ám negatív hatásait nem szeretnék szurkolóikra "verni", vagy legalábbis nem mindegyik. Az áraikat ugyanis a többség nem emelte, 13 klub viszont igen, többek között az Arsenal is. Az Ágyúsoknál 3%-al emelkedtek az árak, a Crystal Palace 12%-os emelést hajtott végre, az Everton 7, viszont a Hull 25%-al emelte az árait. Még ennél is durvább a helyzet a Burnley együttesénél, a klub 47%-os áremelést hajtott végre a legutóbbi szezonhoz képest, a vezetők és hozzátartozóik csuklottak is egy pár napig gyaníthatóan. Egyedüli klubként a Sunderland ugyanakkor csökkentette a bérletei árát (6%-al), ám rajtuk kívül más ezzel a lehetőséggel nem élt, inkább csak nem emeltek.

A felsorolásból kiderül, hogy a szezonbérletek és a jegyek árai is elképesztően drágák az angol Premier League-ben. A labdarúgás Angliában már rég nem a mindenki számára elérhető szórakozás kategóriájába tartozik, nem véletlenül szervezett tüntetést több szurkolói csoport a Premier League központjánál. A Futballszurkolók Szövetségének egyik tagja, Michael Brunskill úgy véli, amennyiben a klubok a Premier League vezetőivel együtt nem találnak ki valamit az árak mérséklésének érdekében, a labdarúgás Angliában lassú halált fog halni.

A csalódottság persze érthető, hiszen hihetetlen összegeket kérnek el a Premier League klubjai a szurkolóiktól, ám a PL-meccsek nézettsége tavaly rekordnyereséget hozott, a stadionok a kihasználtság szempontjából pozitív mérleggel zártak, tehát messze még a PL Brunskill által megjósolt halála.

(Forrás:sportrajongo.hu;Telegraph.co.uk/thesun.co.uk)