Jump to content

PL: 835 millió fontot költöttek a nyáron a klubok

2014. 09. 02. 10:48

Egészen hihetetlen összeget, pontosan 835 millió fontot, a legfrissebb árfolyam szerint 332 milliárd 330 millió forintot költöttek az angol Premier League csapatai a nyári átigazolási szezonban. A prímet a Manchester United viszi amely 152 millió fontot "verte" le nagybevásárlása során.

Az MU Ángel di Maria (Real Madrid 59.7m font, brit átigazolási rekord), Luke Shaw (Southampton, 30m font), Ander Herrera (Athletic Bilbao, 28.8m font), Marcos Rojo (Sporting Lisszabon, 16m font), Daley Blind (Ajax, 14m font) megszerzésére költötte a pénzét, valamint kölcsön vette Vanja Milinkovicsot és Radamel Falcaót, amely ügyletek járulékos költsége még megdobja az összköltséget is.

A PL második legnagyobb költője a Liverpool volt, ahol szinte egy komplett csapatot ki lehetne állítani az új játékosokból. Brendan Rodgers nyáron ezeket a futballistákat vásárolta meg: Mario Balotelli (AC Milan, 16m font), Alberto Moreno (Sevilla, 12m font), Adam Lallana (Southampton, 25m font), Dejan Lovren (Southampton, 20m font), Lazar Markovic (Benfica, 20m font), Divock Origi (Lille, 10m font), Emre Can (Bayer Leverkusen, 9.75m font), Rickie Lambert (Southampton, 4m font), Lawrence Vigouroux, Kevin Stewart (Tottenham Hotspur, kölcsönbe), Javier Manquillo (Atlético Madrid, kölcsönbe).

A Pool és az MU mögött szinte eltörpül a Chelsea amely "csak" 87.7 millió fontot költött, ám a szakemberek úgy vélik, hogy a legjobban José Mourinho sáfárkodott a rendelkezésre álló összegből, az új játékosok névsorát elnézve igaz is lehet ez a megállapítás, ha meg a tabellára pillantunk (3 meccs 3 győzelem) akkor még inkább. Mourinho igazolásai: Diego Costa (Atlético Madrid, 32m font), Cesc Fabregas (Barcelona, 27m font), Filipe Luis (Atlético Madrid, 15.8m font), Mario Pasalic (Hajduk Split, 2.4m font), Didier Drogba (Galatasaray, ingyen), Loic Remy (QPR, 10.5m font).

Meglepetésre idén az Arsenal sem maradt ki a bevásárlásból. Arséne Wenger magához képest is elképesztő összeget költött az átigazolási piacon. Az ágyúsok 78.2 millió fontot költöttek, az utolsó pillanatban Danny Welbeck ára dobta meg a végösszeget. Ők az új Wenger-szerzemények: Alexis Sánchez (Barcelona, 30m font), Calum Chambers (Southampton, 16m font), Mathieu Debuchy (Newcastle United, 12m font), David Ospina (Nice, 3m font), Elias Chatzitheodoridis (Mas Kallitheakos, Undisclosed, ingyen), Hugo Keto (HJK Helsinki, nem ismert az összeg), Ben Sheaf (West Ham United, nem ismert az összeg), Danny Welbeck (Manchester United, 16m font).

Nem sokkal marad el az Arsenaltól a kiárusítást tartó, ám azért a bevásárlást is szem előtt tartó Southampton amely éppen csak 60 millió alatt tartotta költségét. A legdrágább szerzemény Shane Long a Hull City-től érkezett 12 millió fontért.

A Manchester City idén elmaradt a korábbi költéseitől, de azért Manuel Pellegrini így is összehozott egy 54.5 millió fontos számlát amelynek ékköve Eliaquim Mangala, aki a Porto együttesétől érkezett 32 millió fontért.
Csak összehasonlításként, amíg a PL klubok 835 millió fontot (több mint egy milliárd eurót) költöttek el a nyár során, addig a Bundesliga csapatai összesen 283.7 millió eurónál megálltak. A kérdés már csak az, hogy vajon mely liga klubjai szárnak eredményesebb szezont.

(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó: