Jump to content

Angol Ligakupa: neves búcsúzók, maratoni büntetőpárbaj

2014. 09. 24. 10:13

Az angol Ligakupa 3. fordulójában született jónéhány meglepetés: búcsúzott a sorozattól az Arsenal, az Everton és a Sunderland is, a Liverpool pedig kis híján szintén betlizett, ám végül egy maratoni 11-es párbajban jutott tovább a Middlesbrough ellen.

Hiába szerezte meg az Arsenal már a 14. percben a vezetést a Southampton elleni mérkőzésen Alexis Sánchez góljával, a tétmérkőzésen először bemutatkozó új kapus, David Ospina is kapott két gólt már az első félidőben.

A második félidőben Santi Cazorla és Alex Oxlade-Chamberlain is beállt Arsene Wenger csapatába, de ez sem volt elég a győzelemhez, vagy a hosszabbítás kiharcolásához, így az Arsenal már a 3. körben búcsúzott a Ligakupától.
Az angol élvonalbeli bajnokság csapatai közül szintén kiesett az Everton és a Sunderland, előbbi a Swansea ellen, utóbbit a Stoke City ütötte el a továbbjutástól.

Az igazán nagy szenzáció az lett volna, ha a Liverpool is elköszön a sorozattól az Arsenal után, ám Brendan Rodgers együttese túlélte a Middlesborough elleni drámai mérkőzést. Az 1-1-es rendes játékidő után Suso góljával úgy tűnt, hogy a hosszabbítás a Liverpoolé lesz, ám a ráadás ráadásában tizenegyest kapott a Middlesborough, melyet Bamford értékesített, kiharcolva ezzel a büntetőprbajt.

Ami aztán történelmire sikeredett Angliában, hiszen 15 sorozat büntető következett!

Először a hosszabbításban eredményes Bamford hibázott a Middlesbrough-ban, majd a másik oldalon Raheem Sterling is rontott. Öt-öt rúgó után 4–4 volt az állás, azaz folytatódott a párharc. Még a kapusok is sorra kerültek a büntetőrúgásoknál és elkezdődött a második teljes kör, még Mario Balotelli is kétszer állt a labda elé. A 15. sorozatban Albert Adomah hibázott a vendégeknél, így végül 14–13-ra győzött a 11-es párbajban a Liverpool és jutott a nyolcaddöntőbe.

Érdekesség, hogy ami a maratoni tizenegyes párbajokat illeti, a Liverpool-Middlesborough mérkőzés még nem is tartozik az igazán kirívó példák közé. A rekordot egy namíbiai kupameccs tartja, ahol a KK Palace és a Civics 2005-ös találkozóján 2-2-es rendes játákidő után 48(!) büntető következett, melynek végén 17-16-ra nyerte a párbajt a KK Palace.

(szp)

(forrás:sportrajongo.hu,bbcsports.com/fotó:abc.net.au)