Jump to content

Arsenal: Nagykorú lett Arséne Wenger

2014. 10. 01. 13:30

Napra pontosan 18 évvel ezelőtt foglalta el az Ágyúsok menedzseri székét és a Galatasaray ellen fiai 3 ponttal ajándékozhatják meg.

Játékos pályafutása nem volt kiemelkedő, a posztját tekintve hátvéd Wengernek. Francia alacsonyabb osztályú csapatokban játszott, majd 11 mérkőzés erejéig magára ölthette az RC Strasbourg mezét. Tagja volt a ’79-es bajnok csapatnak, de csak tartalékemberként, két mérkőzésen jutott szóhoz. 1981-ben megszerezte az edzői diplomát, a pálya széli karrierje pedig megkezdődött.

Kezdetben a Strasbourg utánpótlás csapatának igazgatója lett, majd 1984-ben a Nancynál kapott vezetőedzői feladatokat. ’87-ben a hercegségben kapott állást, és egészen ’94-ig a Monaco csapatát irányította. Ezután két éves kitérő következett a japán Nagoya Grampus Eight-hez, majd 1996. október 1-én kinevezték az Arsenal menedzserének.

Arséne Wenger az angol klub történetének legsikeresebb és leghosszabb ideje pozícióban lévő menedzsere. Ő az első külföldi szakvezető a PL történelmében, aki ugyanabban az évben megnyerte az FA kupát és a Premier League-t is. Egyedülálló módon 2004-ben veretlenül lettek bajnokok és ez egy olyan tett, melyet a modern labdarúgásban nehezen lehet megismételni. Az Ágyúsokkal Wenger 13 trófeát gyűjtött: 3 Premier League győzelem, 5 FA Kupa és 5 Community Shield siker áll a neve mellett. Menedzseri karrierje elismeréseként számtalan egyéni díjjal jutalmazták. Hitvallása, hogy bátran nyúl a fiatalokhoz és a sikeresség mellett fontos számára a klub anyagi stabilitása is.

Isten éltesse Monsieur!

(PL)

(cikk: BBC.com / Sportrajongo, foto: dailymail.co.uk)