Jump to content

BL: sikerül-e a Galatasaraynak a csoda Londonban?

2014. 10. 01. 11:40

A Bajnokok Ligája szerdai játéknapján a D-csoport rangadóján az Arsenal a Galatasaray együttesét fogadja. Az Ágyúsoknak a legutóbbi fordulóban a Dortmundtól elszenvedett vereségük után kötelező a győzelem, de miután a törököknek is csupán egy pontjuk van, ezért nekik sem mindegy, hogy hogyan végeznek Londonban. A papírforma ugyanakkor Arsenal sikert ígér, annál is inkább, mert Arséne Wenger együttese a BL-ben még soha sem kapott ki török csapattól.

Újabb török ellenféllel nézhet farkasszemet az Arsenal, hiszen a Besiktas után ezúttal a másik török nagyágyú, a Galatasaray vár rá. A londoniak a BL-playoff során hazai pályán 1-0 arányban győzték le a Besiktast, így megtartották hazai veretlenségüket a török csapatok ellen. Érdekes, hogy törökországi ellenféllel szemben gólt sem nagyon kaptak az Ágyúsok, egészen pontosan kettőt azt is egy csapattól még a 2008-2009-es kiírás során a Fenerbahce együttesétől melyet azért 5-2-re legyőztek. Az Arsenal rekordja a török riválisok ellen igen meggyőző, kilenc mérkőzésből öt győzelem és négy döntetlen.

A BL-legjobb 16 csapata közé a legutóbbi négy alkalommal egyaránt bejutó, a csoportkörről még soha le nem maradó londoniak nem csak saját mérlegük, de mostani ellenfelük mérlege miatt is önbizalommal várhatják az esti BL-csatát. A Galata ugyanis az angol csapatok ellen vívott legutóbbi kilenc mérkőzéséből egyet sem nyert meg, hatot elbukott hármat döntetlennel hozott le. Legutóbb a Chelsea búcsúztatta őket a sorozat tavalyi kiírása során, odahaza 1-1-et játszottak, idegenben kikaptak 2-0-ra.

A londoniak felemás formában vannak, a Premier League-ben még veretlenek, ám túl sokszor játszottak döntetlent, legutóbb éppen a Tottenham elleni észak-londoni derbin. A londoniaknál biztos, hogy nem lép pályára Aaron Ramsey és Mikel Arteta, valamint az operáción átesett Debuchy , míg Jack Wilshere játéka kérdéses. Minden bizonnyal pályára lép azonban Alexis Sanchez, aki legutóbbi hat fellépésén négy gólt szerzett.

Ami a törököket illeti, a forma náluk sem kiugró. Burak Yilmaznak köszönhetően nagy nehezen legyőzték a hétvégén odahaza a Sivasspor együttesét, ám ez a siker mindössze a második győzelmük volt a legutóbbi hat mérkőzésükön. Hogy mennyire nem találja Cesare Prandelli a kezdőcsapatát az abból is látszik, hogy a szezon során egyelőre még ugyan azt a 11-et nem küldte pályára egyszer sem. Azért a múltban történtek miatt van oka az önbizalomra a Galatasaraynak, ugyanis az Arsenallal eddig fennállása során csupán egyszer találkozott, viszont akkor nyert, ez a mérkőzés pedig nem volt más, mint a 2000-es UEFA Kupa döntője, amely büntetőkkel dőlt el a törökök javára.

Az Arsenal-Galatasaray összecsapás amúgy egyfajta osztálytalálkozóként is felfogható, hiszen a két csapatból több játékos is játszott már együtt más klub alkalmazásában. Mesut Özil például Hamit Altintoppal focizott a Schalkéban, ám a török Lukas Podolskival is játszott egy csapatban, igaz vele már a Bayern Münchenben. Aurélien Chedjou a Lille játékosa volt így csapattársa volt Mathieu Debuch, sőt még Santi Carolával is játszott, igaz annak már több mint egy évtizede, akkor még mindketten a Villarreal B-csapatában rúgták a labdát.

(fg)

(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó:dailymail.co.uk)