Jump to content

Hollandia: Hiddink bajban

2014. 10. 14. 09:27

A hétfői Európa-bajnoki selejtezőkön több meglepő eredmény is született. Az olasz válogatott például csupán egy vérszegény 1-0-s győzelmet utdott kicsikarni Málta ellen, igaz a squadra azzura még örülhetett. Nem úgy a holland válogatott, amely története egyik legkínosabb kudarcát könyvelhette el Izland ellen. A 2-0-ás vereség miatt máris inog a kispad Guus Hiddink alatt, aki négy meccs alatt pont annyi vereséget számlál, mint elődje a teljes regnálása során.

Guus Hiddink a nyár végén vette át a holland válogatottat a Manchester United irányításával megbízott Louis van Gaaltól. Hiddink igen szép pedigrével érkezett, hiszen mind klubszinten, mind szövetségi kapitányként komoly eredményeket tud felmutatni a múltból. Ráadásul a szakember irányította már a holland nemzeti csapatot, az 1998-as világbajnokságon az elődöntőig menetelt Hollandia - a negyeddöntőben az argentinokat búcsúztatva - a négy között a braziloktól csak büntetőkkel kapott ki.

Hiddink második regnálása azonban borzasztóan alakul. Az oranje az Európa-bajnoki selejtezők első fordulóját rögtön egy vereséggel kezdte Csehország ellen, majd a Kazahsztán elleni összecsapást 0-1-ről megfordítva megnyerte, ám a harmadik mérkőzésén Izland ellen esélye sem volt, 2-0-ás vereség lett a vége. Az izlandiak történetük során először verték meg a hollandokat akik eddig minden selejtezős mérkőzésükön kaptak legalább egy gólt. Hiddink együttesének ráadásul a második félidőben nem akár mennyire hihetetlen nem volt kap kapuralövése. Az a csapat, amely évek óta ámulatban tartotta a világot a támadójátékával és amely a brazíliai vb-re veretlenül 35-5-ös (!) gólkülönbséggel jutott ki, most a csoportja harmadik helyén áll három meccsen két zakóval.

Hiddink vezetésével amúgy a selejtezők előtt is kikaptak Robbenék, így a szakember elmondhatja magáról, hogy négy meccs alatt sikerült ugyan annyi vereséget begyűjtenie, mint elődjének két év (28 mérkőzés) alatt. A hollandok legközelebb november közepén Lettországot fogadják Amszterdamban. A lettek legyőzése kötelező Hiddink számára, egy esetleges vereség könnyen az állásába kerülhet.

(fg)

(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó:dheel.com)