Jump to content

Botrányos Eb-selejtező Belgrádban

2014. 10. 15. 11:20

Kihallgatták, majd hazaengedték Tiranába az albán miniszterelnök testvérét, Olsi Ramát szerda éjjel, akit azzal gyanúsítottak, hogy botrányt idézett elő a Szerbia és Albánia között zajló labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőn Belgrádban.

Mint ismeretes a szerb-albán Eb-selejtező első félidejében a szünet előtt néhány perccel félbeszakadt, mert verekedés tört ki a két csapat játékosai között, melyhez még a pályára befutó szurkolók is csatlakoztak. Az összetűzés azt követően alakult ki, hogy egy ismeretlen személy egy „drónnal” a Nagy-Albániát ábrázoló zászlót irányított a pálya fölé. A provokációra reagáltak a nézők és a szerb játékosok is, a szurkolók rakétával (!) próbálták meg leszedni a „drónt” és a zászlót. Ezt követően a nézők megdobálták az albán labdarúgókat, akik az öltőzőbe menekültek. A játék egy órán át állt, ezt követően a játékvezető lefújta a találkozót.

A Nagy-Albánia eszméje sérti a szerbeket, mert az Albániában, Koszovóban, Macedóniában és Görögországban élő albánok egy államban való egyesítését jelentené. A szerbek ráadásul a többségében albánok lakta Koszovót függetlenségét sem ismerik el, szerintük Koszovó Szerbia tartománya.

A két ország közötti feszült kapcsolatok miatt a két labdarúgó-szövetség megállapodott abban, hogy a mostani belgrádi mérkőzésen albán szurkolók, a jövő évi tiranai visszavágón pedig szerb drukkerek nem vehetnek részt. Ennek ellenére néhány albán szurkoló Belgrádba utazott, és bejutott a stadionba. Olsi Ramát és három társát a VIP-lelátón fogta el a szerb rendőrség, 40 perces kihallgatás után azonban elengedték, mindannyian az Egyesült Államok útlevelével érkeztek az országba. Meg nem erősített források szerint azért hallgatták ki őket, mert egyiküknél a gyanú szerint ott volt a „drón” távirányítója.

(fg)

(forrás:sportrajongo.hu;mti/Fotó:ultrasliberti.hu)