Jump to content

UEFA: a reformer Platini új tervekkel állt elő

2014. 10. 16. 16:39

Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke úgy gondolja, hogy jó lenne, ha a csapatok a jelenlegi három helyett mérkőzésenként ötöt cserélhetnének. Platini ezen kívül bevezetné a fehér lapos figyelmeztetést, amelyet a reklamáló játékos kapná, a lap felmutatása pedig autómatikus 10 perces kiállítást vonna maga után.

Michel Platini mindezekről a csütörtökön megjelent, futballról szóló könyvében (Parlons Football, azaz Beszéljünk futballul) írt. A sportvezető kitért a részletekre is természetesen. Ami az öt cserét illeti, ezzel kapcsolatban úgy gondolja, hogy a szünetben lehetne a két plusz cserét végrehajtani, miközben megmaradna a játék közbeni három módosítás lehetősége, így végeredményben nem növekedne a játékmegszakítások ideje. Ötletét azzal indokolta: figyelembe kell venni, hogy a mai kereteket sok játékos alkotja.

A bevezetőben említett fehér lapot a bíró akkor mutathatna fel, ha egy játékos egy adott döntését hevesen vitatná. A figyelmeztetés tízperces kispadozást vonna maga után, miközben a szabálytalanságok megtorlására érvényben maradna a sárga és a piros lap. Az UEFA vezetője szerint egyfajta „mániává kezd válni” és lassan „járványos méreteket ölt” a bírók ítéleteinek megkérdőjelezése a pályákon.

A bíráskodásban egyébként eltörölné a korhatárt, a kiválasztás és alkalmazás feltétele kizárólag a hozzáértés és a fizikális állapot lenne. A játékosként háromszoros aranylabdás, Európa-bajnok UEFA-elöljáró eltörölné a hármas büntetést. Ha valaki utolsó emberként szabálytalankodna gólra törő játékossal szemben, akkor sárga lapot kapna, amennyiben a 16-oson belül történne az eset, 11-est végezhetne el az ellenfél, míg piros lapot kellene neki felmutatni, ha a 16-oson kívül szabálytalankodna, s csak szabadrúgás járna mozdulatáért.

Platini újragondolná a sportág szabályalkotó testületének (IFAB) az összetételét is. Az 1886-ban alapított nyolctagú bizottságban négy szakértő továbbra is Angliából, Skóciából, Észak-Írországból és Walesből kerülne ki, de a legitimitását ezentúl nem a nemzetközi szövetség (FIFA) négy képviselője által nyerné el, hanem azáltal, hogy egy korábbi játékosokból és elismert szakemberekből álló bővebb testület formálna véleményt, amelynek azonban továbbra is négy szavazata lenne.

Hogy viszont látjuk-e a pályán Platini valamely ötletét, azt még nem lehet tudni, ám egy biztos beszédtémát feltétlen szolgáltat vele az egykori kiváló labdarúgó.

(fg)

(Forrás:sportrajongo.hu;mti/Fotó:eurosprot.com)