Jump to content

Az Aranylabda várományosai: 2. rész - Lionel Messi

2014. 10. 29. 13:11

Hétfőn hajnalban nyilvánosságra hozták az Aranylabdára pályázó játékosok névsorát, melyet a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a France Football magazin kollégáinak segítségével állított össze. A közvélemény szerint idén is Cristiano Ronaldo és Lionel Messi között dőlhet el a verseny, jóllehet sokak szerint azért "bezavarhat" Manuel Neuer is. Sorozatunkban az öt legnagyobb esélyest vesszük górcső alá, Sergio Ramos után ezúttal Lionel Messit.

 

Annak ellenére, hogy Lionel Messi négyszeres győztesként indul az idei versenyben ezúttal elmondható róla, hogy nem tartják top favoritként számon az Aranylabda esetében. Az argentin sokak szerint visszafogott szezont tudhat maga mögött, ám ha a számokat megvizsgáljuk, akkor ez minden csak nem visszafogott, jóllehet Messi saját magának köszönheti, hogy bírálják hiszen nagyon magasra tette a lécet az évek során.

Lionel Messi a spanyol bajnokság legutóbbi idényében 31 mérkőzésen 28 gólt szerzett megelőzte a legendás Hugo Sanchezt a liga örökranglistáján a szerzett gólok tekintetében ráadásul a Király-kupában sem fogta vissza magát, ott gólkirályként zárt, igaz ezt nem jegyzik. De számon tartják, ahogy a 41 gólját és 15 gólpasszát is, amit a mögöttünk hagyott idényben jegyzett. Szintén számon tartják azt is, hogy Messi mesterhármast szerzett a Real Madrid elleni derbin méghozzá a Bernabeu Stadionban. A Barca által 4-3-ra megnyert találkozón szerzett három góljával amúgy minden idők legeredményesebb gólszerzője lett az El Classicók történetében, éppen a legendás Di Stéfanót előzte meg.

Messi a válogatottban sem fogta vissza magát, gólokkal segítette az argentin válogatott menetelését a brazíliai vb-n, a tornát négy találattal zárta. A bírálók persze azt mondják, hogy a vb véghajrájában már nem szerzett egy gólt sem, ahogy a vb-döntőben is visszafogottan teljesített. Ugyanakkor a számok azt mutatják, hogy a nyári tornán valóban kiemelkedő teljesítményt nyújtott, hiszen a négy gól mellett 70 párharcot nyert meg és passzai túlnyomó többségével is társat, társakat talált.

Ugyanakkor Lionel Messi a legutóbbi idényben nem szerzett semmilyen címet klubcsapatával, és bár a válogatottal vb-ezüstöt nyert és megválasztották a torna legjobbjának is - sokak szerint nem érdemelte meg az egyéni elismerést - mindez nem lesz elég az 5. Aranylabdához.

A sorozat következő részében Toni Kroosszal foglalkozunk.

(fg)

(forrás:sportrajongo.hu/Fotó:hiilkubad.com)