Jump to content

Az Aranylabda várományosai: 3. rész - Toni Kroos

2014. 10. 29. 14:15

Hétfőn hajnalban nyilvánosságra hozták az Aranylabdára pályázó játékosok névsorát, melyet a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a France Football magazin kollégáinak segítségével állított össze. A közvélemény szerint idén is Cristiano Ronaldo és Lionel Messi között dőlhet el a verseny, jóllehet sokak szerint azért "bezavarhat" Manuel Neuer, vagy akár Toni Kroos is. Sorozatunkban az öt legnagyobb esélyest vesszük górcső alá, Sergio Ramos és Lionel Messi után ezúttal jöjjön a német középpályás.

Toni Kroost már egészen fiatal kora óta Németország egyik legnagyobb tehetségeként tartották számon, aki a Bayern Münchenben eleinte nem kapott lehetőséget, így egy idény erejéig a Bayer Leverkusennél mutatta meg mit is tud. Kroos annyira meggyőző volt, hogy Jupp Heynckess - Leverkusenben is ő volt az edzője - visszahívta a müncheniekhez, ahol már igazán kiteljesedett és a 2013-ban triplázó Bayern (bajnokság, kupa, BL) egyik legjobbja lett. Kroos szépen lassan a világ egyik legjobb középpályásává nőtte ki magát, ám Münchenben Pep Guardiolát valamilyen oknál fogva mégsem tudta meggyőzni, még annak ellenére sem, hogy a nyári világbajnokságon a torna legjobb játékosa volt - igaz az ítészek nem őt, hanem Lionel Messit találták a legkiemelkedőbbnek. Kroosért nem harcolt a Bayern (jövőre lejárt volna a szerződése, de nem tudtak megegyezni a hosszabbításról), így a játékos szedte a sátorfáját és meg sem állt a Real Madridig, ahol rövid időn belül természetesen vezéregyéniséggé vált.

Ami Kroos előző idényét illeti, - hiszen az Aranylabda szavazáson azt veszik figyelembe - a klubcsapatában elévülhetetlen érdemeket szerzett az újabb bajnoki cím megszerzésében, de kivette a részét az európai Szuperkupa, a Német Kupa és a Klubvilágbajnokság megnyeréséből is. Az egyetlen fájó pont talán a BL-serleg elbukása volt, igaz a megnyerésének a közelében sem jártak a müncheniek, ugyanis a Real Madrid nagyon elnáspángolta őket, így ott Kroos sem alkothatott maradandót. A játékos azért a szezont klubcsapatában 92%-os passzátlaggal és négy góllal zárta, ami igen csak jónak mondható.

A legjobbját azonban Toni Kroos a világbajnokságra tartogatta, ahol valóban tündökölt és vezére volt a vb-címet nyerő német válogatottnak. Joachim Löw együttesének Kroos az egyik legbiztosabb pontja volt, 91%-os hatékonysággal passzolt a torna során, ami már csak azért is kimagasló eredmény, mert az egész tornán ő adta a legtöbb passzt. Kroos két góllal és négy gólpasszal zárta a világbajnokságot, ahol az osztályzatok alapján a legjobb játékosnak számított, ám 9.79-es pontszáma sem volt elegendő ahhoz, hogy az ítészek neki adják az MVP-címet. Azt Lionel Messi kapta végül, ám gyaníthatóan mégis Kroos volt a boldogabb kettejük közül.

Toni Kroos az idei Aranylabda szavazáson jó eséllyel pályázik a végső győzelemre, amennyiben őt választanák a világ legjobbjának 2014-ben, úgy senki sem emelhetne kifogást a végeredménnyel kapcsolatban.

A sorozat következő részében Cristiano Ronaldót vesszük górcső alá.

(fg)

(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó:twitter)