Jump to content

Az Aranylabda várományosai: 5. rész - Cristiano Ronaldo

2014. 10. 30. 13:39

Hétfőn hajnalban nyilvánosságra hozták az Aranylabdára pályázó játékosok 23 fős névsorát, melyet a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a France Football magazin kollégáinak segítségével állított össze. A közvélemény egyöntetű véleménye, hogy a díjat idén csakis Cristiano Ronaldo nyerheti meg. A portugál a legutóbbi szezonban spanyol kupát és BL-t is nyert, ám válogatott szinten enyhén szólva sem alkotott maradandót. Vb-évben vajon mennyit számít egy vb-égés? Lehet, hogy CR7 esélyét még a brazíliai fiaskó sem rontja el?

Sorozatunk eddigi részeiben górcső alá vettük az Aranylabdára legnagyobb eséllyel pályázó labdarúgókat. Beszéltünk Sergio Ramosról, Toni Kroosról, Lionel Messiről és Manuel Neuerről. Közülük bármelyiknek oda lehetne adni a labdarúgás legrangosabb egyéni elismerését, hiszen mind a négyen megérdemelnék az előző idényben nyújtott produkciójuk alapján. Bármelyik megkaphatná, bármelyik évben, de nem idén, Cristiano Ronaldo teljesítménye mindegyikét elhomályosította.

A portugál teljesítményére nehéz szavakat találni. Szuperemberként beszélnek róla, ami nem meglepő hiszen ipari mennyiségben termeli a gólokat, meccseket dönt el, és a videómegosztón látható felvételek is bizonyítják, hogy még az edzéseken is megszállottként dolgozik. Mindene a labdarúgás, láthatóan mindent ennek rendel alá, igaz naivak sem szabad lennünk, nála érhető tetten csak igazán az egyénieskedés, az Aranylabdára legesélyesebbnek tartott öt játékos közül ő és Messi az aki talán mindent megadna ezért a díjért, talán gondolkodás nélkül...

De térjünk vissza a tényekhez, a 2014-es teljesítményéhez. Ronaldo 30 bajnokiján összesen 31 gólt szerzett Luis Suárezzel megosztva meg is kapta az európai Arany Cipőt. Az idényt 51 találattal zárta, ez sorozatban a negyedik szezonja lett amelyben legalább 50 gólt szerzett. Ronaldo a BL-döntőben kisebb történelmet is írt, hiszen gólt lőtt az Atleticónak is, ezzel ő lett a történelem első játékosa, aki az európai porondon két döntőben is betalált ráadásul két különböző csapat színeiben.

Ha már Bajnokok Ligája, akkor nem lehet elmenni szó nélkül amellett sem, hogy Ronaldo 17 góllal zárta a BL-szezont, ezzel megdöntötte a sorozat gólrekordját. A portugál fenomén összesen 67 gólt szerzett az idény során, meccsenkénti átlaga 1-nél több volt. Klubcsapatában tehát sikert sikerre halmozott,BL és kupagyőzelem, ám a válogatottban már nem jöttek a sikerek. Ronaldo a világbajnokságon árnyéka volt önmagának, nem tudta hátára venni a portugál válogatottat, nem volt vezér ki is estek szépen.

A kérdés tehát a következő: vb-évben elég-e egy BL-győzelem és egy Király-kupa siker, valamint a számolatlanul szerzett gólok? Amennyiben igen, akkor Ronaldóé az Aranylabda. Amennyiben viszont nem, akkor 1963 után 2014-ben ismét egy kapus kell, hogy kapja a rangos elismerést, név szerint Manuel Neuer.

(fg)

(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó:nielsenreport.ca)